Ситуація в Україні та майбутні президентські вибори були, серед інших питань, у центрі уваги на зустрічі Президента України Леоніда Кучми з послом США в нашій країні Джоном Гербстом. Як повідомляє прес-служба глави української держави, під час зустрічі Л. Кучма наголосив, що виступає за проведення демократичних і прозорих виборів.
Хай там як, а останні події дали ще один привід засумніватись у можливості чесних і прозорих виборів. Джон Гербст негативно розцінив перешкоди, що їх чинили блоку «Наша Україна» під час проведення Форуму демократичних сил у Сумах. Цього ж дня в інтерв’ю журналістам він зазначив, що поки що не має повної інформації про ці події. «Але про те, що я почув, варто пошкодувати», — сказав він у кулуарах другого форуму журналістів «За вибори без цензури», передає агентство «Інтерфакс-Україна».
Відповідаючи на запитання, чи буде світова спільнота реагувати на події в Сумах, посол підкреслив: якщо повна інформація про них виявиться подібною до подій у Донецьку, то відповідна реакція буде.
На зустрічі з українським Президентом Джон Гербст підтвердив позицію США про підтримку курсу України на вступ до СОТ та євроатлантичну інтеграцію. Співрозмовники обговорили також питання участі українського миротворчого контингенту в стабілізаційних силах в Іраку.