Сполучені Штати Америки готові надати нашій країні кредит для закупівлі американської пшениці. Про це сказав посол США в Україні Джон Гербст під час зустрічі з Леонідом Кучмою в Києві. Такий крок допоможе частково перемогти хлібний дефіцит у найбагатшій на чорноземи державі. За оцінками експертів, у 2003—2004 маркетинговому році Україні не вистачає чотирьох мільйонів тонн продовольчого зерна.
До речі, фахівці стверджують, що саме Америка разом із країнами ЄС, а також Канадою й Аргентиною найближчим часом стане основним постачальником для нас хлібних культур, змінивши на цьому поприщі Казахстан і Росію. Мовляв, казахстанська пшениця в якісному плані не завжди задовольняє. Росіяни самі відчувають зерновий дефіцит і планують у новому році запровадити експортні обмеження.
Щодо закупівель нашою країною зерна за кордоном —тут перспективи величезні. За прогнозами, обсяги імпорту тільки зростатимуть — площі озимих під урожай наступного року помітно скоротилися. Хоча цифри і так вражають: з липня по 30 жовтня в Україну ввезли мільйон 83 тисячі тонн продовольчого зерна, а всього з початку року — мільйон 530 тисяч тонн. Неважко передбачити, що і паляниця — її до нового врожаю пектимуть з імпортної пшениці, а на світовому ринку ціни на зерно підвищуються — дорожчатиме. У Міністерстві аграрної політики, політика якого, на жаль, виявилася беззубою, під кінець року обіцяють: продукт номер один підскочить у ціні щонайменше на чверть.