Під такою назвою в Києві відбувся ІІ Форум журналістів. Його організаторами виступили Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Громадська рада з питань свободи слова та інформації, Національна спілка журналістів України, Київська незалежна медіа профспілка, Незалежна асоціація телерадіомовників за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та Посольства США в Україні.

Відкриваючи форум, голова парламентського комітету Микола Томенко одразу закликав журналістів у своїх виступах говорити професійною, а не політичною мовою. Адже хоча темою форуму були майбутні президентські вибори, організатори спеціально не запрошували політиків. А ось високопосадовців — так: із Генпрокуратури, Верховного Суду, ЦВК України, ПАРЄ, Єврокомісії та посольств.
Співдоповідач по Україні Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Анне Северинсен відзначила, що українське законодавство нині успішно адаптується до світових стандартів. “На сьогодні відсутність правотворчого процесу не є перешкодою на шляху України до Ради Європи, — сказала Анне Северинсен. — Однак постає питання про реалізацію законів, дотримання принципів верховенства права”. Представник ПАРЄ нагадала, що Парламентська асамблея вирішила продовжити моніторинг в Україні до наступних президентських виборів, які мають довести, що Україна спроможна провести чесні і прозорі вибори. Під час президентських виборів в Україні діятиме спеціальна спостережна місія з представників ПАРЄ та ОБСЄ, а вже 5 лютого 2004 року до Києва прибудуть з першою спостережною місією співдоповідачі по Україні Моніторингового комітету ПАРЄ Анне Северинсен та Рената Вольвент.
Голова Держкомтелерадіо Іван Чиж, виступаючи перед учасниками журналістського форуму, висловив думку, що виборів без цензури бути не може, бо “кожен політичний штаб створює свою цензуру”. Він відзначив, що цензура є на всіх приватних телевізійних каналах, а державні електронні ЗМІ, по суті, залишилися “єдиним острівцем”, на який може потрапити під час передвиборної кампанії кандидат. За словами І. Чижа, до президентських виборів мають бути створені “певні регулятори”, які врівноважували б доступ усіх кандидатів до ЗМІ.
Учасники Форуму журналістів “За вибори без цензури” звернулися до Верховної Ради України з пропозиціями, зокрема, чіткіше та повніше врегулювати порядок діяльності ЗМІ під час виборчих кампаній шляхом внесення змін до Закону “Про вибори Президента України”, законодавчо врегулювати статус та повноваження представника Уповноваженого Верховної Ради України з питань свободи слова та ЗМІ, внести низку змін до Цивільного кодексу України.