Проект бюджету на наступний рік далекий від європейського і поки що нагадує фінансовий документ радянської країни. Про це заявив народний депутат, координатор парламентської більшості Степан Гавриш на громадських слуханнях «Про державний бюджет України на 2004 рік». Проте, на його переконання, наміри Кабінету Міністрів і позитивні зрушення в економіці (які останнім часом дедалі частіше декларують урядовці. — Авт.) дають підстави для оптимізму.
Віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Микола Азаров доволі райдужно намалював на найближчий час перспективу економіки країни, яка вийшла на «стрімкий, стійкий та інтенсивний шлях розвитку». І ще більше заінтригував: депутати, яким цього тижня Кабінет Міністрів надасть проект бюджету, будуть «приємно здивовані».
Отже, тримайтеся. Як поінформував міністр, зростання ВВП «зашкалило» всі прогнозовані показники, і за 10 місяців цього року становить 6,5% (торік — 4,3%), а до кінця року може зрости до 7,5%. Це, переконаний Микола Янович, дасть змогу закласти в проект наступного року оптимістичніші показники.
Крім того, уряд запевнив, що заборгованість із заробітної плати, грошового забезпечення, стипендій, пенсій з державного бюджету — відсутні! І «забезпечено утвердження принципово нової економічно-політичної ситуації, стабільного зростання і соціальної спрямованості бюджетних ресурсів».
За словами Азарова, за час, що минув від розгляду законопроекту в першому читанні, урядовці істотно активізували роботу з парламентаріями і опрацювали майже три тисячі їхніх пропозицій. Певне, зустрічі з народними обранцями надихнули міністерських чиновників зробити «все можливе, щоб законопроект був максимально збалансований і реальний до виконання».
Пріоритетом залишаються видатки на соціальну сферу. Мінфін прогнозує на наступний рік збільшення заробітної платні та реальних доходів населення. А інфляційні параметри, переконаний міністр, вдасться утримати в межах шести відсотків.
Азаров ще приємно здивував: «Обвального зростання цін на такі важливі продукти, як хліб, не буде — це однозначно». У проекті бюджету на 2004 рік уряд не пропонуватиме скасувати пільги для підприємств, на яких працюють інваліди.
А голова бюджетного комітету Петро Порошенко переконаний, що бюджет треба ухвалювати шляхом прозорого діалогу ВР і уряду, без «жодної заполітизованості, перетягування ковдри». Він запропонував послабити податковий тиск на державні підприємства, «детінізувати» фінансові потоки і не робити популістських і безпідставних кроків. Зокрема, Петро Порошенко висловився проти підвищення доплати державним службовцям на 90%. І додав: так, як був прийнятий у першому читанні проект основного фінансового документа з дефіцитом у 650 мільйонів гривень, ніколи в історії України не було.
Щодо популізму, то деякі учасники громадських слухань переконані, що такі обговорення резонансних питань —лише «піарівський хід уряду» напередодні президентських виборів.
Та представники 157 всеукраїнських громадських організацій все-таки ухвалили резолюцію. У документі, зокрема, йдеться про необхідність забезпечення збалансованості бюджету, його відповідності потребам у соціальній, освітній, науковій, книговидавничій сферах та стимулювання розвитку підприємницької діяльності тощо.