У рамках Всеукраїнської акції Національної скаутської організації України Пласт «Тому, хто біля тебе, руку дай» у столиці пройшов одинадцятий мистецько-інтелектуальний фестиваль «Орликіада-2003». Участь у ньому взяли 14 команд із Донецька, Києва, Львова, Ужгорода, Острога, Луцька та інших міст країни.
«Орликіада» — найпопулярніший пластівський захід. Він проводиться скаутами в США та Україні з 1961 року і присвячений Григору Орлику, сину гетьмана Пилипа Орлика. Звідси й назва. Тема цьогорічної «Орликіади» — «Скарби України». Щоб узяти участь у конкурсі, претенденти мали виконати разом (саме разом) добре діло, знайти, підготувати і представити мистецьке чи духовне надбання. Скарбів команди віднайшли багато: від Львівської ратуші до київського «Динамо». Вони брали участь в інтелектуальному конкурсі на знання матеріальних і духовних скарбів України, співали, танцювали, грали у виставах. Під час фестивалю відбувся конкурс Гетьманича і Гетьманівни, де обрали найактивніших пластуна й пластунку.
Українські скаути — це своєрідний мікс юного натураліста, піонера й патріота. Щодня скаут на ділі доводить своє право так називатися. «Добра справа щодня» — такий у них девіз. До правильних і корисних вчинків спонукає хусточка, пов’язана на шиї усіх скаутів. Її не можна розв’язувати навіть перед сном, якщо не зробив бодай чогось хорошого. «Походиш певний час із такою ось хусточкою і просто звикаєш до добрих вчинків», — поділився зі мною один із вихователів (наставник у Пласті). Скаут знає історію, археологію, вміє жити в місцях, далеких від «цивілізації». А ще — як розпалювати ватру, в’язати вузли, силу-силенну веселих пісень і танців.