Імена лауреатів оголосило журі ІІ Міжнародного конкурсу піаністів пам’яті видатного музиканта минулого століття Еміля Гілельса. Золоту медаль і першу премію в розмірі чотирьох тисяч умовних одиниць отримала Поліна Кондраткова — першокурсниця Московської консерваторії. Срібна медаль та премія в три тисячі умовних одиниць дісталася її землячці учениці Центральної ССМШ при Московській консерваторії Галині Чистяковій. Бронзову медаль виборола Софія Уриваєва — студентка Одеської музичної академії, третю премію вона поділила (по тисячі доларів кожному) зі студентом Львівської музичної академії Сергієм Григоренком. Серед лауреатів конкурсу, відзначених грошовими преміями, також молоді музиканти з Китаю, Білорусі, Японії.
Георгій ВОРОТНЮК.
Одеса.
Деградуємо чи спрощуємо собі життя?
Зібралася я цими вихідними до подруги на день народження. Вирішила придбати листівку. Може, ринок у нас біля будинку неправильний? Але листівки, де можна написати привітання, не знайшла. На всіх лотках — уже підписані невідомою рукою, тобто пензлем виробника. Звертаюся до одного продавця, до іншого, мовляв, а чистенької немає? Дивляться з подивом. До слова, практично всі побажання — російською мовою.
Колись у Європі та й на Сході, де особливо цінувалося красиве слово, навчені люди за чималі гроші писали привітання, листи, оди. Але тоді більшість громадян були безграмотні... Сьогодні, звісно, грамоту вчать. Але побутує таке переконання: навіщо мозок напружувати, раптом перевтомиться! Хочеш привітати друга — будь ласка, з віршами на будь-який смак, слово на гостині треба сказати — купи збірник тостів і не май клопоту. Раніше студенти-математики діставали задачники під редакцією Сканаві, а нині на книжковому ринку шукають збірники розв’язаних завдань. Якщо, за логікою, й далі так спрощувати життя, то є ризик перетворити його на забезпечення лише фізіологічних потреб.
Ірина БУЛАНЕНКО.