Віце-прем’єр України Дмитро Табачник вважає спірним рішення Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ), яка звинуватила українського гросмейстера, чинного чемпіона ФІДЕ Руслана Пономарьова у зриві матчу з Гаррі Каспаровим та запропонувала українському шахістові на загальних підставах брати участь у чемпіонаті світу за нокаут-системою.

— В Україні з подивом і тривогою сприйняли останні рішення керівних органів ФІДЕ з питань організації змагань за звання чемпіона світу . У запропонованому варіанті звертає на себе увагу відсутність загальноприйнятої логіки спортивного змагання і відхід від затвердженого формату реалізації празької угоди про об’єднання шахового світу, — заявив Табачник одній з агенцій. — У цій ситуації виправданою і логічною є позиція Пономарьова про недопущення неповажного ставлення до нього і про те, щоб учасники майбутнього розіграшу найвищого шахового звання у світі були в рівних умовах без жодних привілеїв.
4 листопада на 74-му конгресі в Греції виконком ФІДЕ прийняв рішення запропонувати Пономарьову на загальних умовах брати участь у чемпіонаті світу за нокаут-системою, переможець якого в матчі за звання чемпіона світу зустрінеться з першим номером шахового рейтингу Каспаровим. У такий спосіб ФІДЕ покарала українського гросмейстера, вважаючи його винним у зриві матчу з Каспаровим...