Нечистого на руку чиновника Євросоюзу, відповідального за встановлення цін на зерно і виплату експортних субсидій, викрили в штаб-квартирі ЄС. Його підозрюють у передачі конфіденційної інформації, що «має стратегічне та економічне значення», зерновим компаніям Голландії і Франції.
В ЄС є система субсидування експорту, бо в Євросоюзі ціни на продовольство вищі, ніж в інших регіонах. Щоб визначити базову експортну ціну на зерно, раз на тиждень зустрічаються експерти — їх майже 20 осіб. Вони обговорюють підсумки минулих тендерів і визначають розмір субсидій. Арештований мав доступ на такі засідання, і інформував про майбутні ціни своїх подільників. Члени злочинного угруповання скуповували ф’ючерси на зернових ринках і у такий спосіб наживалися за рахунок платників податків ЄС. Зрештою, все зводилося до того, щоб довідатися про точні ціни раніше за інших.
Під підозру потрапили деякі члени комітету з сільського господарства. Стеження велося кілька місяців — поліції знадобився час на те, щоб встановити джерело «зливу» конфіденційної інформації. Врешті-решт французькі і бельгійські поліцейські провели серію арештів, взявши і подільників. Усього за ґратами опинилося 8 осіб, причетних до грандіозної афери. Як зазначає європейська преса, в операції було задіяно більш як сто поліцейських!
(За повідомленнями зарубіжної преси).