У Міжнародному епізоотичному бюро вважають, що через десять років сума, яка піде на боротьбу з цією недугою, обчислюватиметься мільярдами доларів. За масштабністю сказ у недалекому майбутньому обійде такі небезпечні хвороби, як ящур і губчаста енцефалопатія (так званий коров’ячий сказ), що ще недавно тримали в напруженні фермерів усього світу. Такі невтішні прогнози було оприлюднено на засіданні Міжурядової ради країн СНД.
В Україні також спостерігається зростання захворюваності на сказ. З початку року зареєстровано 1300 випадків — стільки само, як за весь минулий рік. Найчастіше занедужують дикі тварини, і тільки потім у списку йдуть собаки, кішки й свійська худоба. У Держдепартаменті ветеринарної медицини Мінагрополітики стверджують, що недузі, яка часто призводить до людських жертв, протистояти без імунізації диких тварин неможливо. Для України цей процес коштує 120 мільйонів гривень. Тим часом на всі епізоотичні проблеми бюджетом передбачено 52 мільйони.
Звичайно, треба враховувати реальну загрозу. Заразитися сказом можна, якщо тварина вкусить чи подряпає людину. Достатньо навіть певної кількості слини. Летальний результат практично гарантований. Добре б тільки, щоб ті, нехай навіть незначні, державні вливання, що акумулюються за рахунок платників податків, йшли за призначенням. Адже свого часу Рахункова палата України обвинувачувала Держдепартамент ветмедицини в нецільовому використанні бюджетних коштів.