На Корделівському цукрозаводі, що на Вінниччині , нинішнього року мають другий в області показник з кількості заготовленої сировини. 128 тисяч тонн коренів завезено на кагатні поля підприємства. Кагати такі великі, що в теплі осінні дні доводилося вживати додаткових заходів для збереження коренів. Інакше вони б, як кажуть заводчани, «згоріли», втрачаючи цукристість.

Заводчани зварили вже 10 тисяч тонн цукру. Тоді як майже всі цукроварні зупинили конвеєр, у Корделівці продовжують працювати. Фахівці підприємства кажуть, що заготовленої сировини вистачить ще принаймні на 20—25 діб роботи. Що довше працює без зупинки конвеєр, то нижча собівартість цукру. Цю абеткову істину на підприємстві знають від керівника до цукровара.
До того ж вихід цукру в Корделівці вищий за середньообласний показник: нині він становить 12,4 відсотка. А це означає, що солодкого «піску» за підсумками нинішнього виробничого сезону матимуть більше минулорічного.
Виконавчий директор асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой секрет успіху цукроварів з Корделівки пояснює тим, що вони зуміли забезпечити господарства своєї бурякосійної зони високоякісним насінням. Саме від цього значною мірою залежить не тільки врожайність коренів, а й якісні показники сировини. Заводчани також допомагали з придбанням засобів захисту рослин. Тобто протягом усього часу — від посівної до жнив —спільно із селянами працювали на майбутній результат.
Такий підхід сприяв збільшенню кількості тих господарств, де виявили бажання укласти угоди на вирощення сировини для корделівських цукроварів. Саме Корделівка разом з такими потужними цукрозаводами, як Крижопільський і Браїлівський, та ще низкою підприємств матиме найбільше цукру. Всього ж за підсумками першої декади листопада ц. р. «цукровий Донбас» уже «видав на-гора» 162 тисячі тонн солодких кристалів. Фахівці асоціації «Поділляцукор» прогнозують, що до завершення сезону наведена цифра зросте приблизно ще на 30 тисяч тонн. 190 тисяч тонн кристалів — показник трохи нижчий від того, на який сподівалися на Вінниччині, але, кажуть фахівці, навряд чи його вдасться перевершити в інших бурякосійних регіонах держави.
Вінницька область.