Упав останній бастіон
Допекло. Столичних пекарів. Минулого тижня вони пікетували міську держадміністрацію. З вимогою привести ціну хліба у відповідність із вартістю борошна. Київський міський голова Олександр Омельченко, по суті, визнав вимоги справедливими. А отже, ціни на хліб у столиці підуть угору.
До останнього часу Київ залишався, мабуть, останнім бастіоном, де вони штучно підтримувалися на позначці 0,84 гривні за буханець “Українського” і майже стільки ж за батон. За рахунок дотацій пекарям. А отже, за рахунок столичних платників податків — від початку року на адресу київських хлібозаводів з міської скарбниці пішло 52 мільйони гривень. Не допомогло. Та й не могло допомогти за визначенням. Тому що в країні давно вже ціна на ці два найуживаніші нашим народом хлібопродукти вдвічі вища.
І взагалі. Прямі регіональні дотації виробникам хлібобулочних виробів так само далекі від цивілізованого ринку, як чорт від ладану. Сьогодні спекулянти щодоби вивозять в інші міста і села по 300 з 900 тонн хліба, що випікається в Києві, і там перепродують його вдвічі дорожче.
Не ставитимемо риторичне питання, хто в цій ситуації збагачується за рахунок столичного бюджету. Відзначимо, однак, що Київ — аж ніяк не найбідніше місто в Україні. І багато корисніше було б згадані вище мільйони роздати у вигляді адресної допомоги самотнім пенсіонерам, інвалідам, словом, тим, по кому тепер уже неминуче зростання цін на хліб у столиці вдарить насамперед.