Голова Верховної Ради України Володимир Литвин запропонував народним депутатам закріпити взаємні обов`язки з розблокування ВР.

Це може бути відображено або через загальну згоду, або підписання відповідного меморандуму. На думку Голови парламенту, депутати можуть досягти домовленості, після якої навіть при виникнені інших проблем, що «не будуть знаходити загальної підтримки», не блокуватиметься робота сесії.

«Нехай засідання Верховної Ради веде один з членів президії ВР, а всі інші зберуться для пошуку узгодженої позиції, рішення якої має прийти в консенсусі», — зазначив Голова ВР.

На думку В. Литвина, таким чином прийматимуть «узгодженні рішення, і водночас працюватиме парламент».

Народні депутати «начебто погоджуються, начебто приймають пропозицію», повідомив глава парламенту. «Головне сьогодні — забезпечити стабільність України через стабільну, передбачувану роботу Верховної Ради України», — підкреслив Голова ВР.

В. Литвин також наголосив на своїй позиції, яка полягає в тому, що Верховна Рада не повинна бути «втягнута до виборчого процесу, але зобов`язана давати оцінку тим процесам, які відбуваються в Україні».

Як повідомив прес-секретар В. Литвина Ігор Сторожук, наступного дня, у суботу, глава парламенту зустрівся з керівниками комітетів з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолієм Матвієнко, з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимиром Стретовичем та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиром Мойсиком.

Учасники зустрічи обговорили хід виконання розпорядження Голови ВР про створення робочої групи та підготовку інформації щодо подій 31 жовтня в Донецьку. Керівники комітетів запевнили В. Литвина в тому, що вона вже почала свою роботу.

Голова ВР наголосив на необхідності підготовки відповідної інформації, а також визначенні регламенту розгляду цього питання в парламенті до наради лідерів фракцій та груп, що запланована на понеділок.

Очікується, що розгляд питання, пов`язаного з донецькими подіями, відбудеться у вівторок, після дня уряду.

Крім того, заплановано проведення закритого засідання парламенту, на якому обговорюватиметься широкий спектр питань, у тому числі й дотримання прав народних депутатів, а також виконання ними своїх повноважень. На засіданні планується обговорити й ситуацію, що склалася в парламенті у зв`язку з блокуванням його роботи, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».