Навесні минулого року підписано договір про створення так званого диполіса — зв’язки міст Каунаса і столичного Вільнюса. Прикладами таких утворень у недавньому минулому були латвійська Валка й естонська Валга, естонська ж таки Нарва і російський Іван-город. Вважають, що новий мегаполіс, найбільший у країнах Балтії, стане стратегічно важливим містом Євросоюзу, зможе одержати статус Euro Cіty і це залучить більше інвестицій, зокрема із структурних фондів ЄС.
У литовській столиці — 597 тисяч мешканців, у другому за величиною місті країни Каунасі — 434 тисячі. Разом вони створюють 54% внутрішнього валового продукту Литви, у них сконцентровано майже 40% пам’яток культурної спадщини. У 1920-40 рр., коли Вільнюський край входив до складу Польщі, Каунас був столицею Литовської Республіки.
Відстань між містами — 100 кілометрів, і багато хто мешкає в одному з них, а працює в другому. Крім залізниці і рейсових автобусів, Вільнюс і Каунас сполучають в’юнкі мікроавтобуси і таксі.
І от з ініціативи мерій обох міст вирішено об’єднати їх в одній зв’язці. Днями відбулася презентація стратегічного плану диполіса. Він охоплює три основні сфери: транспорт, економіку і туризм. Плановано провести реконструкцію автошляхів і залізниці, щоб довести швидкість потягів до 160 км/год, автотранспорту — до 130. Прямо від Каунаса передбачається прокласти євроколію до Польщі, розширити річкове судноплавство й модернізувати обидва аеропорти. Спільними зусиллями — поліпшити підприємницьке середовище, створити спільні інформсистеми для бізнесу, стимулювати приплив інвестицій. Міста спільно братимуть участь у міжнародних туристичних виставках і ярмарках.
На реалізацію амбіційного проекту планують витратити близько 5 млрд. літів (понад 9 млрд. гривень). Більшість робіт передбачається завершити до 2014 року, а розпочнуться вони наступного року. Перед цим план мають затвердити мерії обох міст.
Вільнюс.
Мертве море висихає
Дослідження, проведене Міністерством довкілля Ізраїлю, підтвердило, що Мертве море швидко висихає і йому загрожує цілковите зникнення. За останні 20 років воно відступило майже на 700 м. Упродовж останніх десятиліть баланс було порушено інтенсивним відведенням ресурсів річки Йордан на іригаційні потреби Ізраїлю та Йорданії. Негативно позначилися на стані Мертвого моря й останні, украй посушливі 5 років, повідомляє РІА «Новости».