В  історії Німецької держави день 9 листопада в різні роки двадцятого століття був відзначений різного роду подіями, в основному, як похмурої нацистської властивості, так і початку нового відродження... Що ж це за дати?

Коли я буваю на одній із найбільших площ Мюнхена — Одеонплац, щоразу вражає її гармонічна краса й архітектурна довершеність. Вона обрамлена з одного боку колишнім королівським палацом, а з другого — шляхетним, величним храмом Тіотінеркірхе. Але якщо згадані архітектурні шедеври виходять як би торцем до самої площі, то своєрідною сполучною ланкою між ними, поверненою обличчям уже безпосередньо до Одеонплацу, є монументальна споруда, своєрідний бетонний подіум, зведений у стилі досить похмурого німецького класицизму з фігурами знаменитих войовничих німецьких імператорів і королів.

Для цих застиглих скульптур даний подіум є постаментом, а от для Гітлера, тоді ще тільки голови націонал-соціалістської партії, став сценою, перед якою 9 листопада 1923 року розгорнулися трагічні події так званого «пивного путчу». Напередодні фашистські молодчики штурмом захопили одну із найпопулярніших пивних у Мюнхені, де в той час перебували члени баварського уряду. (До речі, і донині в народі цю пивну називають «гітлерівською»). Силою і погрозами Гітлер змусив їх дати згоду на те, щоб армія Баварії разом з його бойовими загонами рушила на Берлін, підтримавши урядовий переворот.

Але коли вранці 9 листопада штурмовики прийшли на площу Одеона, то їх зустрів кордон поліції... Тоді в зіткненні загинули 16 нацистів і 3 поліцейських, а сам Гітлер і Герінг були поранені. Силовий метод захоплення влади не пройшов...

А от ще раніше, якщо говорити про магічний вплив дати 9 листопада на хід німецької історії, саме в цей день 1918 року, після поразки в першій світовій війні, з балкона Рейхстагу було сповіщено про початок нової ери в історії нової, цього разу демократичної, німецької держави. Так, монархія розвалилася, однак демократичною держава тоді так і не стала...

Але повернімося до «пивного путчу». Головний урок, що його засвоїв для себе глава нацистів Адольф Гітлер, який рвався до влади, — це те, що до жаданої влади треба прийти «законним шляхом» з «волі народу». Що і було здійснено через 10 років, коли фюреру ціною неймовірних зусиль удалося перебороти в країні бідність і безробіття і збільшити на той час свою націонал-соціалістську партію до декількох сотень тисяч чоловік.

А через п’ять років, знов-таки 9 листопада 1938 року, розігралися страшні за своєю жорстокістю події тепер уже так званої «кришталевої ночі». По всій Німеччині був учинений єврейський погром. Фюрер дуже вміло розпалював народну ненависть до єврейської частини населення Німеччини. У ніч 9 листопада по всій Німеччині було спалено 267 синагог, розгромлено 7500 єврейських магазинів, убито більш як сто людей. Було заарештовано 30 осіб. Але це стало тільки початком небаченого досі геноциду єврейського населення, коли від дискримінації фашисти перейшли до їх масового знищення, і не тільки в Німеччині, але надалі по всій Європі...

Однак і донині відгомін історії ні-ні, та й лунає в різних куточках Німеччини, де активізуються неофашисти. От і недавній інцидент, що відбувся в тім же Мюнхені, нагадав про те, що страшні уроки минулого не всім пішли на добре.

Не так давно в місті було виявлено групу радикальних екстремістів, що готувала серію терактів саме в день 65-річчя «кришталевої ночі», і знов-таки 9 листопада 2003 року. 14 чоловік із так званого «Товариства Південь» затримано на початку вересня цього року...

І ще одна (може, й не остання) подія в історії Німеччини, пов’язана саме з датою 9 листопада, але вже 1989 року. Саме цього дня впала ненависна для всіх німців Берлінська стіна, що розділяла їх. І Німеччина знову стала єдиною державою.

Мюнхен.