Чотири жовтневі дні в столиці модничали учасники українського тижня прет-а-порте «Сезони моди». Незважаючи на «фатальний» тринадцятий номер, цей тиждень можна назвати одним із найудаліших за історію модної акції.
Цього разу покази проходили у Міжнародному  виставковому центрі. Було де розгулятися і учасникам, і численним гостям (за найскромнішими підрахунками тут побувало кілька тисяч глядачів). А у величезному холі в перервах між показами давній партнер акції «Нескафе» пригощав гарячою кавою.
Перші два дні подіум було надано дизайнерам, чиї  імена давно стали синонімами елегантності й стилю. Третій день відкрив колективний показ нових на «Сезонах», але відомих у світі моди, дизайнерів. А на десерт — вишукані вечірні вбрання від Діани Дорожкіної та Людмили Кисленко. Завершував акцію день чоловічих колекцій Олександра Гапчука, Ганни Бублик, Відіван. 
Сімнадцять показів, сімнадцять миттєвостей майбутньої весни.
Лілія Пустовіт після попередньої хіп-хопівської колекції, котра шокувала всіх, знову повернулася на землю — мирну, теплу, древню. Моделі з колекції «Трипілля» дефілювали босоніж по викладеній на подіумі смарагдовій траві і були схожі на виточені теракотові статуетки. Пишні спідниці-кльош, короткі штани, гофровані спідниці — всі кольори землі, глини і вечірнього неба. Як декор — старослов’янська символіка родючості, дощу і сонця.
Віктор Анісімов також перебував під впливом «знакової» тенденції. Тільки символом обрав японський ієрогліф, що означає слово «любов». Новою для донецького дизайнера стала хутряна тема: величезні кошлаті рукавиці, короткі жакети і шапки, на думку Анісімова, потрібні у весняно-літньому гардеробі. А от светр, вдягнений замість штанів, — чим не фішка?
Творчий тандем Тетяна Земськова та Олена Ворожбит втілив у колекції настрій 60-х: часи рок-н-ролу і першого польоту у космос. «Дуті» короткі спідниці, портрет Юрія Гагаріна на джемперах, коміри «апаш» і виріз «човник», волосся підібране величезним яскравим бантом... «Не ставтеся до себе й одягу всерйоз, — радять дизайнери. — Легше, грайливіше, яскравіше!» Новий «земний» погляд на космос створював і геометричний декор: зиґзаґи, квадрати, горохи... і наскрізні діри.
Романтик Олександр Моняк, натхнений Куїнджі і «Вишневим садом» А. Чехова, представив приголомшливі шовкові сукні зі  шлейфами і пелеринами. А ще легкі костюми  (штани-топи-піджачки), суперкороткі шорти на стегнах і закриті купальники. Так, літо — його стихія.
В асиметрії цього сезону чимало прихильників. Крім найскладніших трансформацій і переплетіння елементів одягу (піджак-комбідрес, варіації зі штанами), Христина Гусіна включила до колекції багато трикотажних елементів. При цьому обмежилася лише двома кольорами: рідкого золота і бірюзовим.
Образ, створений Оксаною Караванською, — для непередбачуваної жінки. Спідниці зі шлейфами в подовжніх складках, ажурні топи і светри з декольте, короткі вогненні сукні. Але найбільшою фантазією вразили сумки у вигляді... магнітофона, гармошки, яхти, праски і навіть капітелі античної колони.
Удало стартувавши на минулих «Сезонах», нині Вікторія Краснова представила самостійну етноколекцію, творчо переосмисливши народний український костюм. Не виключено, що завдяки Вікторії незабаром до нашого гардеробу повернуться спідниці і сорочки з натурального льону і бавовни з великою кількістю орнаментів і вишивки.
Порівнювати колекції — безнадійна справа. Самобутні і «європейські», занадто носибельні і надміру ексклюзивні, з претензією на епатажність і манією величі (один із дизайнерів «скромно» вив’язав свій портрет на светрах) — одне слово, різні. Цього разу із сузір’я дизайнерів усе-таки спробували вирізнити найкращих. Так, за результатами журналістського опитування вперше в Україні відбулася церемонія нагородження «Pantene beauty awards», представлена косметичним партнером акції. Звання «Маестро елегантність» здобула львівський дизайнер Оксана Караванська. За найпривабливіший візаж «Віртуозом стилю» назвали стиліста Марину Борщевську. А грант для майбутніх проектів за «Модний дебют» дістався «новачкові» акції Олені Олійник.
Про інші колекції ми розкажемо в наступних номерах газети.
На знімках: модель з колекції Людмили Кисленко; моделі з колекції Тетяни Земськової та Олени Ворожбит.