Прем’єр-міністр України Віктор Янукович доручив Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції підготувати запит до США про надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Про це прем’єр повідомив у середу під час зустрічі з послом США в Україні Джоном Хербстом.
Співрозмовники обговорювали процес надання ринкового статусу, у зв’язку з чим американська сторона надала певні матеріали. В інтерв’ю журналістам посол роз’яснив, що таке рішення приймається в США «відповідно до чіткого процесу після подачі країною відповідного запиту». Після цього американські компанії висловляться, чи є Україна країною з ринковою економікою. А щоб американцям було легше визначитися, Київ повинен і надалі «відкривати економіку для міжнародної торгівлі, інвестицій», сказав Дж. Хербст.
Коментуючи хід двосторонніх переговорів у рамках СОТ, посол нагадав, що США — «ключовий гравець» у Світовій організації торгівлі й займає «унікальну позицію». Підписання з Вашингтоном протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг стало б певним сигналом для інших членів Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ.
Дж. Хербст підкреслив, що підписання протоколу буде можливим тоді, коли Україна виконає в цілому всі умови вступу до цієї організації і відповідатиме стандартам світового торгового клубу. Утім, не менш важливо для Вашингтона в цьому процесі і забезпечення власних економічних інтересів, про що раніше заявляв американський посол. Тож видачу Києву пропуску до СОТ Вашингтон прямо пов’язує не тільки з пожорстокішанням нашого закону про захист інтелектуальної власності, а й з появою на столі українців досі «заборонених» американських стегенець. Їсти чи не їсти — вирішувати нам, але, з огляду на важливість підтримки «ключового гравця», відповідь майже очевидна.
Київ розраховує на підтримку США й у розподілі «іракського пирога». Посол США повідомив, що Вашингтон має намір найближчим часом прийняти рішення про участь української сторони у відновленні аеропорту «Аль-Кут» в Іраку. «Я сподіваюся, що відповідь буде найближчим часом», — запевнив він.
Наш прем’єр, у свою чергу, нагадав про низку інших питань, що порушувалися під час його візиту в США. Зокрема, про реалізацію спільного проекту з утилізації твердого ракетного палива.