Позавчора декларовані наміри соціал-демократів об’єднаних про відкликання свого колишнього однопартійця Олександра Зінченка з посади заступника Голови Верховної Ради втілилися в рішення фракції. А до президії об’єднані есдеки рекомендуватимуть свого колегу Нестора Шуфрича. Про це журналістам повідомив лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук.

Нагадаємо, що Олександра Зінченка було обрано до президії парламенту за квотою фракції СДПУ(о). А після того, як він заявив про вихід із керівництва партії, його було виключено з її лав за порушення партійної дисципліни — всупереч рішенню партії він не підписався під законопроектом про внесення змін до Конституції України. Тепер, щоб відкликати Зінченка з керівної посади, потрібно зібрати 150 підписів і 226 голосами ухвалити відповідну постанову, пояснив заступник голови Регламентного комітету Вячеслав Коваль. Та навряд чи для цього вистачить голосів навіть парламентської більшості. До того ж позафракційний Олександр Волков учора заявив, що вважає «кадрову ротацію» лицарів червоної троянди невчасною. На його переконання та переважної більшості депутатів, зокрема від опозиції, Олександр Зінченко — «професіонал, який на своєму місці».

Проте шансів зайняти крісло Олександра Зінченка і в Нестора Шуфрича мало. Та вони можуть збільшитися, якщо після затвердження Геннадія Васильєва Генеральним прокурором на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради претендуватиме комуніст Адам Мартинюк. У разі голосування пакетом за заступників глави парламенту до «кадрового» процесу можуть долучитися і комуністи. Крім того, в парламентських кулуарах дедалі частіше ходять чутки про заміну Володимира Литвина на Степана Гавриша, якого також можуть включити до пакета. Втім в офіційних заявах «більшовики» спростовують таку інформацію. Зокрема, Леонід Кравчук відкинув звинувачення у тому, що за рішенням фракції замінити Олександра Зінченка на Нестора Шуфрича стоїть бажання заявити про відставку Голови ВР Володимира Литвина.

Заява про відкликання Олександра Зінченка підсилила ще одні чутки — про перерозподіл комітетних портфелів. Та й лідер фракції есдеків натякнув, що «більшість перебуває в невизначеному стані», бо керівництво значної кількості комітетів представлено членами опозиційних фракцій. А Олександр Волков вважає перерозподіл нереальним, бо це може призвести до політичної кризи. Оскільки опозиція неодноразово натякала на «адекватні» дії і блокування роботи.