29 жовтня громадська організація Фонд «Здоров’я для всіх» провела семінар на тему: «Державне регулювання виробництва та контроль за безпечністю тютюнових виробів». У центрі уваги учасників заходу було обговорення законодавства України щодо контролю над тютюном, питань державного регулювання випуску та обігу тютюнових виробів, ситуація з рекламою тютюнових виробів у зв’язку з прийняттям нової редакції Закону України «Про рекламу», а також прогноз надходжень до державного бюджету внаслідок запровадження змішаної системи акцизного збору.

У роботі семінару взяли участь народні депутати України, керівництво та провідні фахівці Міністерства охорони здоров’я України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, наукові співробітники Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. Медведя, Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації і якості та інші.

За словами голови Фонду «Здоров’я для всіх» Сергія ШевЧука основна мета семінару — акцентувати увагу громадськості на проблемі боротьби з курінням.

«Обговорюючи сьогодні широкий спектр проблем, пов’язаних з тютюновою галуззю — від законодавчих до виробничих — ми ставимо на перший план соціально значущі питання, а саме — контроль за безпечністю тютюнових виробів. І розуміємо цей контроль у широкому контексті: перевірка тютюнових інгредієнтів, боротьба з контрабандою, обмеження реклами цигарок. Водночас наголошуємо на посиленні ефективної антинікотинової пропаганди, забезпеченні реальної заборони доступу неповнолітніх до тютюну, вдосконаленні співпраці з МОЗ України, Міністерством освіти і науки, громадськими організаціями щодо профілактики тютюнокуріння серед підлітків», — наголосив Сергій Шевчук.

Як зазначалося на семінарі, з 1,3 мільярда курців у світі щороку помирає від хвороб, пов’язаних з вживанням тютюнових виробів, 5 мільйонів. За прогнозами аналітиків, у разі  якщо ситуація з антинікотиновою пропагандою не зміниться, ця страшна цифра невдовзі зросте до 10 мільйонів осіб.

Спираючись на світовий досвід вирішення проблеми зменшення тютюнопаління серед населення, Ольга Юрченко, начальник відділу Державного департаменту акцизного збору ДПАУ, запропонувала істотно підвищити ставку акцизного збору на тютюнові вироби в Україні. Це, природно, спричинить підвищення цін на цигарки і стане додатковим стимулом у боротьбі з курінням.