Пенсіонерка Рита Валтере з латвійської глибинки відсудила у віце-прем’єра Айнарса Шлессерса 4,72 гектара землі, якою він володів, «скориставшись безпорадним становищем» позивачки.
П’ять років тому Р. Валтере і А. Шлессерс, котрий тоді ще був міністром економіки, оформили договір обміну. Він одержував шматок землі, вона — сільгосптехніку. Хоча, як стверджує Р. Валтере, сенс договору був в іншому. Фірма «ЛатРосТранс», нафтопровід і будівлі якої розташовані на землі пенсіонерки, що відійшла до неї після денаціоналізації, відмовлялася платити за оренду. Р. Валтере звернулася по пораду до міністра економіки. Молодий і завзятий А. Шлессерс пообіцяв пенсіонерці допомогти отримати орендну плату від «ЛатРосТрансу» і сприяти вигідному продажу землі в майбутньому. Щоправда, не зовсім безкорисливо. Так і народився згаданий договір з міфічною сільгосптехнікою.
Усі ці роки Р. Валтере, не одержавши обіцяної допомоги, продовжувала судитися з «ЛатРосТрансом». І треба ж — у лютому ц. р. суд визнав її право на землю і зобов’язав відповідача заплатити за оренду. Окрилена успіхом пенсіонерка подала в суд на А. Шлессерса, який не виконав своєї обіцянки, і зажадала розірвати спірний договір.
У підсумку Феміда все-таки визнала його недійсним. Відповідач на обидва засідання не з’явився. Представник віце-прем’єра сказав: «Попри те, що Валтере стверджує, що її ганебно обдурили, це не можна розглядати як причину для визнання договору недійсним». Тим часом А. Шлессерс не заперечував проти розірвання договору, адже «втратив будь-який інтерес до цієї землі». Як просто розв’язуються майнові суперечки у великих людей, чи не так!?..
Рига.