Прокуратура Калуша порушила кримінальну справу стосовно місцевого приватного підприємця, який всупереч вимогам чинного трудового законодавства протягом 2002—2003 рр. використовував працю малолітнього підлітка.

Згідно з чинним законодавством неповнолітні мають право вступати у трудові відносини з 16-річного віку, а у деяких випадках за згодою одного з батьків — з 14 років, якщо робота легка, не завдає шкоди їхньому здоров’ю і виконується у вільний від навчання у школі час. Малолітній Назар не вписується в жодні з цих рамок, бо йому немає ще 14, а працює він уже другий рік.

За повідомленням прес-служби прокуратури області, підприємець уклав трудову угоду з його матір’ю, яка мала продавати в кіоску різні товари, в тому числі тютюнові вироби та спиртні напої, за що він їй зобов’язувався виплачувати п’ять гривень на день. Але матір переклала цю роботу на сина. Сама лише забирала зарплату. Зрозуміло, про школу хлопець забув, бо було не до занять. Арифметику він вивчав, рахуючи гроші та видаючи здачу. Наразі міська прокуратура проводить досудове слідство і з’ясовує всі обставини експлуатації дитячої праці з метою отримання прибутку, що карається законом (ст. 150 Кримінального кодексу України).

Івано-Франківська область.