Футбол. Ліга чемпіонів. Змагання у групах. 4-й тур.
Група А. «Баварія» (Німеччина) — «Ліон» (Франція). 1:2. «Селтик» (Шотландія) — «Андерлехт» (Бельгія). 3:1. «Ліон» — 7 очок, «Селтик» — 6, «Баварія» — 5, «Андерлехт» — 4.
Група В. «Інтер» (Мілан) — «Локомотив» (Росія). 1:1. Рекоба, 14 — Лоськов, 54.
«Арсенал» (Англія, Лондон ) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:0. Коул, 88.
«Арсенал»: Леманн, Коул, Пірес, Люнгберг (Вілтор, 69), Бергкамп (Еду, 90+1), Лаурен, Анрі, Парлор (Кану, 76), Жилберто, Кемпбелл, Туре.
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Белькевич, Пеєв, Шацьких (Нанні, 71), Гіоане, Гусєв (Рінкон, 60), Онищенко (Саблич, 22), Несмачний, Гавранчич, Леко.
Попереджено: Жилберто, 27, Леко, 37, Туре, 74.
Арбітр — Лукіліо Кардосо Кортез Батиста (Португалія).
Лондон. Стадіон «Гайбері». 34 419 глядачів.
Група С. ПСВ (Нідерланди) — АЄК (Греція). 2:0. «Монако» (Франція) — «Депортиво» (Іспанія). 8:3. «Монако» — 9, «Депортиво» — 7, ПСВ — 6, АЄК — 1.
Група D. «Олімпіакос» — «Галатасарай». 3:0. «Реал Сосьєдад» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія). 0:0. «Ювентус» — 10, «Реал Сосьєдад» — 7, «Олімпіакос», «Галатасарай» — по 3.
Давно вже не вигравало київське «Динамо» в Лізі чемпіонів на виїзді. На жаль, не порушило сумної традиції і цього разу. Так само, як і в попередній гостьовій зустрічі в Мілані проти «Інтера», кияни випустили «синицю» з рук на останніх хвилинах. Хоча, напевно, заслуговували на значно ліпший результат. Часом вони демонстрували досить якісний футбол. А їхні активні дії азартно й голосно підтримувала ціла трибуна вболівальників-українців із багатьох міст Великої Британії, Німеччини і навіть США.
Гадаю, ніхто не закине більшості з динамівців у небажанні боротися, грати, викладаючись сповна. Про це свідчать і різні травми, яких зазнали Онищенко, Федоров, Шовковський. До речі, і цього разу воротар динамівців багато разів рятував команду. І вини його у пропущеному м’ячі — жодної. Там позиційної помилки припустився Пеєв, і ніхто вже не зміг завадити захисникові «канонірів» Коуелу пробити влучно.
Справді, «Арсенал» діяв на першому номері, більшість ігрового часу володів ініціативою. Не треба забувати, що цей клуб об’єктивно — один із найсильніших у Європі, лідер англійської Прем’єр-ліги. І, виступаючи в цьому турнірі, має набагато цінніший досвід, ніж «Динамо» в чемпіонаті України. Для «канонірів» чи не кожний матч у національному турнірі — майже на вагу лігочемпіонівського. До того ж варто зважити на те, що «Арсеналові» не було вже куди відступати. На порядку денному постало питання про його репутацію.
Дуже багато моментів мали Бергкамп, віртуоз Пірес, суперзірка Анрі. Та вони не скористалися з них. Я запитав після зустрічі Сергія Федорова:
— Чи не страшно було персонально грати з Анрі?
— Грати — ні. А от коли він вислизав з-під опіки, тоді було неприємно. Лови його хіба що сачком...
Але попри все і «Динамо» мало кілька нагод забити. Двічі це міг зробити Шацьких. Перший раз це сталося на перших хвилинах, коли гості провели справжній штурм воріт Леманна. Та наш форвард діяв незрозуміло і втратив м’яча на лінії воротарського майданчика. А вже після перерви (56-та хвилина) чудову передачу Максимові зробив Гусєв. Шацьких чомусь пропустив м’яча біля себе на відстані якихось півметра. Потім ще й невдоволення виказував. Даруйте, а який ще ліпший пас треба було зробити?
Та й сам Гусєв, який загалом зіграв корисно і самовіддано, не влучив у порожні ворота метрів із шести.
Не виявив, на жаль, найкращих своїх якостей Белькевич, котрий був надто вже пасивний. А от у команди-суперника гравець його амплуа Пірес діяв просто блискуче. Постійно тримав у напруженні нашу оборону, демонструючи високу індивідуальну майстерність, бойовитість, чіпкість і чудові диспетчерські якості.
Сюрпризом стала поява на полі аргентинського форварда Нанні. Звичайно, важко сказати про нього щось істотне після проведених ним двох десятків хвилин на полі. Але дебютант вочевидь не знітився, показав характер, намагався зіграти гостро. А одного разу чудово скинув м’яча головою. Зрозуміло, йому бракує ігрової практики. Сподіватимемося, що новачок ще покаже себе.
Звісно, динамівцям бракувало досвідчених Гусіна та Дмитруліна. Можливо, гру команди посилив би й Чернат. На жаль, йому напередодні відльоту команди до Лондона зробили операцію апендикса. Та легше не буде. Наступний матч у Москві проти «реанімованого» «Локомотива», який познущався з «Інтера», позбавивши його чотирьох очок, стане для нас чи не найвирішальнішою подією. Але той поєдинок змушений пропустити корисний команді Леко, у якого перебір жовтих карток.
— Шкода втрачених очок у матчах у Мілані та Лондоні, — сказав після гри Олексій Михайличенко. — Замість восьми можливих маємо шість. У нас багато що не вийшло в поєдинку на «Гайбері». Особливо в атаці. Тому поступилися ініціативою. Оборонялися і віддали багато сил. Зрештою, припустилися фатальної помилки. Однак такі ігри — прекрасна школа. Була велика самовіддача. Та лише з нею важко грати в Лізі чемпіонів. Готуватимемося до поєдинку у столиці Росії і спробуємо все-таки пробитися до наступного раунду.
— Чим пояснити такі невиразні дії Белькевича?
— Багато гравців не показали свій найкращий рівень, зокрема й Белькевич.
Арсен Венгер назвав цю гру подібною до покеру. Що його підопічні змушені були атакувати. Особливо впродовж останніх двадцяти хвилин.
— Ця перемога, — сказав він, — свідчить про те, що ми ще живемо в такій сильній групі.
— То який, на вашу думку, буде підсумок цього турніру?
— Шанси мають усі чотири клуби. А ми їдемо до Мілана на наступну зустріч лише з однією метою — перемогти «Інтер».
Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс спілкувався з журналістами в аеропорту «Гетвік» перед відльотом додому.
— Одержуючи в матчі з таким суперником, як «Арсенал», бодай момент, треба ним розпорядитися на всі сто відсотків, — прокоментував він. — А ми мали навіть три-чотири нагоди відзначитися — і все марно. Підвела реалізація, і ми ускладнили своє завдання на наступний етап. Та не варто опускати руки, а боротися. Шанси є. І в останньому турі ми можемо стати або першими, або останніми.
Далі Ігор Михайлович поділився з пресою інформацією про те, що у клубі ведеться велика селекційна робота. Що «Динамо» потрібно трьох-чотирьох класних нападників. Скажімо, в «Арсеналу» спочатку на полі діяли два грізні нападники — Анрі та Бергкамп. А коли постала потреба, то пан Венгер кинув у бій по черзі чудових форвардів — Вілтора і Кану.
Президент динамівського клубу також повідомив, що отримано трансферний сертифікат на сербського нападника Періцу Огненовича, який у складі мадридського «Реала» вигравав Кубок чемпіонів і Міжконтинентальний кубок. Тепер його як вільного агента можна дозаявити і в чемпіонат, і в кубок України, і в Лігу чемпіонів, або в Кубок УЄФА. Залежно від того, де ми опинимося після групового турніру. Серб має саме той рівень майстерності, що може істотно допомогти грі команді в атаці. На думку пана Суркіса, лише гостра конкуренція за місце у складі посприяє значному зростанню потужності команди.
Лондон—Київ.
Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цього репортажу.