ЮНЕСКО. Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури у вівторок увечері на церемонії в Парижі назвала уславленого українського спортсмена Сергія Бубку чемпіоном ЮНЕСКО зі спорту.
Обрано знаменитого майстра зі стрибків у висоту з жердиною не випадково. Як сказано в офіційному оголошенні про майбутню подію, «ЮНЕСКО відзначає роль Бубки в боротьбі за мир і терпимість між народами за допомогою спорту і пропаганди олімпійського духу, його гуманістичну діяльність для надання підтримки молоді, його проекти, що допомагають знедоленим дітям долучитися до фізичної культури, його прихильність ідеям ЮНЕСКО».
Чемпіоном ЮНЕСКО зі спорту до Бубки ставали 2001 року французький дзюдоїст Давид Дуе та 2002 року німецький автогонщик Міхаель Шумахер.
Фехтування
На чемпіонаті Європи серед юніорів наш спортсмен Ігор Райзлін став срібним призером. У вирішальному поєдинку він програв словаку Атіллі Ерсеку — 10:15. До речі, Ігор — син тренера жіночої збірної України Дмитра Райзліна.
Важка атлетика
14 листопада в місті Ванкувері (Канада) стартує чемпіонат світу. Участь у цьому турнірі візьме і збірна України. Хто ж виступатиме під синьо-жовтим прапором? Це — Олександр Лихвальд (62 кг), Олександр Черпак (77 ), Олексій Петров (85), Валерій Покривчак (94), Ігор Разорьонов (105), Денис Готфрід (105), Артем Удачин (105+), Олексій Колокольцев (105+).
У жінок склад збірної такий: Світлана Коханенко (58), Наталя Скакун (63), Ванда Масловська (69), Надія Шаманська (75), Катерина Білик (75), Вікторія Шаймарданова (75+) та Ольга Коробка (75+).
Дуже важливо, яке місце посяде наша команда. Шість найкращих за підсумками чемпіонату світу дістануть право повезти до Афін шістьох спортсменів. Збірні, котрим дістануться місця з сьомого по чотирнадцяте, направлять на олімпіаду по п’ять своїх атлетів. Українська команда до Канади вилітає 10 листопада.
Теніс
Українка Юліана Федак вийшла до чвертьфіналу турніру WTA із призовим фондом 110 тисяч доларів у місті Паттайє (Таїланд). 20-річна Федак у другому раунді обіграла росіянку Анастасію Родіонову —7:6(5), 6:7(2), 6:3. Здолала бар’єр першого раунду на цьому турнірі й наша Олена Татаркова. Вона обіграла польську тенісистку Марту Домачовску — 6:3, 4:6, 6:0. До другого кола вийшла ще одна українка — Катерина Бондаренко, котра виявилася сильнішою за китаянку Джі Женг — 6:2, 7:5.
Баскетбол
Турнір Євроліга-ФІБА. На жаль, у черговому турі українські клуби знову дружно програли. Спершу чемпіон країни, маріупольський «Азовмаш» поступився вдома бельгійському клубу «Теліндус» — 73:75.
«Хапоель» (Ізраїль, Тель-Авів) — БК «Київ». 97:77. «Нюмбурк» (Чехія) — МБК «Одеса». 98:65. Три наші клуби посідають місця серед аутсайдерів у своїх групах.
Футбол
Головний тренер московського «Локомотива» Юрій Сьомін після закінчення зустрічі з «Інтером» у розіграші Ліги чемпіонів, що завершилася з рахунком 1:1, був задоволений і з оптимізмом оцінив нічию на «Сан-Сіро».
— Для нас результат зустрічі з міланцями непоганий, адже ми зберігаємо гарні шанси на завоювання другого і навіть першого місця у групі, — заявив пан Сьомін. — Тепер усе залежить від нас у наступних двох матчах. Мене найбільше турбує підготовка до цих ігор.
Зазначу, що ми на рівних граємо давно з багатьма клубами, як, наприклад, з «Міланом» торік. Але раніше не було такого результату, який «Локомотив» має зараз. Про матч з «Динамо» (Київ), що відбудеться в Москві 25 листопада, звичайно, варто думати вже тепер. Не вважаю, що мої підопічні зможуть «перегоріти», бо мають певний досвід. Готуватимемося до зустрічі з киянами дуже серйозно. І, звичайно, розраховуємо на підтримку наших уболівальників...
В.Б.