Цього тижня відзначив своє 75-ліття Леонід Семенович Тарабаринов — майстер рідкісного таланту, народний артист України, актор Харківського театру імені Шевченка.

Недавно кияни бачили Леоніда Тарабаринова у виставі Андрія Жолдака «Один день Івана Денисовича». Він грав там роль божевільного Композитора. Ця вистава йде у неймовірному, шаленому темпоритмі, що навіть не кожному молодому артистові під силу. Зрештою, той темпоритм вимагає конячої фізичної витривалості. А 75-річний Тарабаринов — спокійнісінько собі грав! Як? А дуже просто: він майже весь час сидів, навіть диригував сидячи. Але погляди залу, доки Тарабаринов перебував на сцені, були приковані саме до нього. Він грав так потужно, яскраво й виразно, що публіка навіть не одразу звертала увагу на цю маленьку хитрість: серед калейдоскопічної зміни мізансцен Тарабаринов залишався майже постійно на одному місці! От що таке школа великого Курбаса.

Втім, Тарабаринов учився не в самого Курбаса, а у його послідовників. Він пройшов славний мистецький шлях — майже 50 років працює на харківській сцені. На цій сцені й святкуватиметься його ювілей — власне, ціла спеціальна вистава, придумана Андрієм Жолдаком. Але це буде трохи пізніше. Бо свій «календарний» день народження Леонід Семенович зустрів не в Харкові, а в Москві, на гастролях.