Пайовики чернівецького ринку «Формаркет» об’єднуються, щоб не пошитися в дурні
Майже рік триває будівництво на одній із центральних магістралей Чернівців. Раніше тут був продовольчий ринок. Незабаром, обіцяли замовники та міська влада, на його місці постане сучасний торговельний центр. Однак, коли звели основну споруду, чернівчани вжахнулися — до центрального перехрестя вона повернута глухими стінами з кількома вузькими, як фортечні бійниці, віконцями.
Проте основні пристрасті довкола новобудови вирують з іншої причини. За словами пайовиків, вартість квадратного метра торговельної площі тут зросла щонайменше вдвічі. До того ж змінився проект приміщення: додалося ще два поверхи, зменшилися розміри магазинів... На зборах, скликаних керівниками «Формаркета», пайовикам намагалися роз’яснити, чому так сталося, повідомили про закупівлю нових матеріалів, не передбачених кошторисом, наголосили на необхідності нових доплат.
Звісно, це обурило підприємців. Бо на початку будівництва їх запевнили: грошей, які заплатять, вистачить для здачі торговельних місць та загальної будівлі з ескалаторами, переходами та стоянками під ключ. А тому пайовики створили ініціативну групу й обрали комісію. За її висновками,  як повідомляє газета «Час—2000» від 30.10.03., весь комплекс (та частина, яка нині збудована) зведено за ті 17,8 мільйона гривень, які сплатили пайовики як дольову частку. Сам «Формаркет» уклав аж 282 тисячі гривень. Усі кошти вже освоєно, а виконано лише половину роботи.
Тим часом, йдеться далі у газеті, задекларована вартість споруди зросла від 17 до 35 мільйонів гривень. Рятуючи ситуацію, замовник та підрядник фірма «Рік» і «Формаркет» тут же заявили, що винайшли резерви, і оголосили зменшення суми до 31 мільйона. Але це не особливо втішило пайовиків. Фактично маючи право власності на землю, «Формаркет» робить їх уже не співвласниками, а наймачами. Ще коли укладали договори, кожного, хто мав сумнів, попереджували: не хочете — не підписуйте. Тепер аргумент інший: не доплатите — продамо з «молотка».
Отож ініціативна група має намір зібрати всіх 265 пайовиків, запросити керівництво «Формаркету» і визначитися, як бути далі. Вже прийнято рішення про створення товариства ошуканих. Як сказав один із членів комісії: «Ми не вимагаємо втручання правоохоронних структур, але хочемо правди, бо ми не лохи».
На цю ситуацію намагається оперативно відреагувати чернівецька влада. Міський голова Микола Федорук терміново організував зустріч з керівництвом «Формаркета» та підприємцями. З’ясувалося, що роботи на будівлі зупинено через те, що заборгували підрядчикам 800 тисяч гривень. Голова міста зобов’язав сторони конфлікту з’ясувати всі питання  і висновки подати письмово.
Проте більшість підприємців налаштована вже сьогодні отримати відповідь на запитання, куди поділися їхні гроші.