Сільськогосподарські підприємства Харківської області з осінніми польовими роботами у встановлений термін не впоралися. У деяких районах не прибрано з полів цукровий буряк, кукурудзу, соняшник, не зорано землю під весняну сівбу. Тим часом, ще до першого листопада обласна влада обіцяла завершити збиральну кампанію. Для того, щоб поставити крапку на всіх роботах до морозів, підприємці використовують призабутий досвід студентської праці.
— Приміром, у Богодухівському районі в чотирьох господарствах не прибрано від 60 до 170 гектарів буряку, — каже начальник обласного управління сільського господарства Сергій Лобас. — У Золочівському районі залишилося ще 220 гектарів, а в Красноградському — 130. Крім того, за даними на 31 жовтня, 171 тисяча тонн викопаних корінців лежала в полі. Цукрові заводи через відсутність сировини починають згортати виробництво.
Залишається неприбраною і третина площ, засіяних кукурудзою. Лише 30—40 відсотків кукурудзи зібрано в Коломацькому, Зміївському, Дергачівському районах. Головна причина відставання від графіка — погана робота комбайнів через їх цілковиту зношеність. Виробіток на одну машину становить 3—8 гектарів за розрахункового завдання 15 гектарів.
Використовувати студентську працю, за словами керівників сільгосппідприємств, змушують ціни на паливо. Сьогодні літр солярки для сільськогосподарського виробника коштує 1,8 гривні, за добу трактор витрачає близько 500 літрів палива. Селяни кажуть, що сплатити податки цього року буде дуже складно. Керівники агрофірм мають намір просити регіональну владу відстрочити платежі до наступного врожаю. У іншому разі не залишиться грошей на паливо для весняної кампанії. Чиновники пропонують такий вихід: преміювати всіх, хто встиг вчасно посіяти озимі, — по 42 гривні за кожен засіяний гектар.