У середу вранці Рада Національної безпеки Грузії провела позачергове засідання у зв’язку з виступами опозиції в столиці Грузії, а МВС країни приступило до посиленої охорони об’єктів стратегічного значення.

Нарада за часом збіглася із закінченням терміну ультиматуму владі, висунутого опозиційними блоками «Бурджанадзе—демократи», «Саакашвілі—Національний рух» і політичним об’єднанням «Ертоба» («Єдність»), з вимогою визнання перемоги опозиції на парламентських виборах чи відставки президента Шеварднадзе.

Їх вимоги виявилися на перший погляд несподіваними, з огляду на те, що майже 75 відсотків парламентських мандатів одержали саме вони. Річ у тім, що «Бурджанадзе—демократи» і «Ертоба» стоять перед серйозною небезпекою не подолати семивідсотковий виборчий бар’єр. А це означає, що до парламенту можуть не потрапити колишні спікери Зураб Жванія й Акакій Асатіані, а також основний суперник Едуарда Шеварднадзе на всіх президентських виборах Джумбер Патіашвілі. Третій екс-спікер — Ніно Бурджанадзе — ледь перемогла своїх опонентів по одномандатному округу в другому за величиною місті Грузії — Кутаїсі.

Цілком імовірно, саме з цією останньою подією пов’язана активність опозиції. За Конституцією країни у разі відставки президента його обов’язки виконує спікер парламенту, а Бурджанадзе — до проведення першого засідання вищого законодавчого органу нового скликання — все ще вважається другою особою в державі. Утім, Шеварднадзе іти у відставку не збирається, а мишача метушня навколо мандатів загрожує викликати серйозну дестабілізацію ситуації. У вівторок увечері понад дві тисячі осіб — прихильників «Бурджанадзе—демократи», «Саакашвілі—Національний рух» і «Ертоба» провели мітинг у будинку столичної мерії. Голова законодавчих зборів Тбілісі Михайло Саакашвілі тоді закликав... викинути Шеварднадзе з вікна. Він зажадав від влади визнати перемогу опозиції і перше місце керованого ним блоку, анулювати підсумки парламентських виборів у регіоні Квемо Картлі й заарештувати кандидата в мажоритарні депутати від Болниського району Левана Мамаладзе: «Якщо це не відбудеться, то Едуард Шеварднадзе розділить долю Чаушеску, якщо президент хоче революцію — він її обов’язково матиме».

Лідери інших опозиційних партій — «Нових правих» і «Промисловців» — на даному етапі не мають наміру співробітничати з командою Саакашвілі—Бурджанадзе—Жванія. Не мають наміру приєднуватися до акцій протесту і опозиційні лейбористи, які також одержали чималу кількість депутатських мандатів.

Сам Едуард Шеварднадзе в прямому ефірі Першого каналу Грузинського телебачення заявив, що минулі парламентські вибори були демократичні й прозорі. «Опозиція і влади повинні разом працювати в парламенті нового скликання», — сказав Президент. Він підкреслив, що йому неважко піти у відставку, і він зробить це, якщо зажадає народ.

Подав голос і глава Аджарської автономії Аслан Абашидзе, що закликав громадян Грузії «виявити високу відповідальність і зробити все можливе, щоб через людей з амбіціями не почалося протистояння, яке обов’язково закінчиться новою громадянською війною». А найцікавіше, що дані про результати голосування до цілком контрольованої Абашидзе автономії (280 тисяч виборців) так до Тбілісі і не надійшли. Втім, саме від їх результату залежить остаточний перерозподіл голосів у парламенті. І немає жодних сумнівів, що на друге місце вирветься «домашня партія» Абашидзе — «Союз демократичного відродження»...

Поки, за даними Центрвиборчкому, лідирує проурядовий блок «За нову Грузію», що набрав 272.605 голосів.

 

Тбілісі