Столичні пенсіонери схвильовані. Звістка про те, що майбутнє підвищення пенсій, у зв’язку зі вступом у дію нового Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», стосуватиметься не всіх, природно, не могла залишити їх байдужими. Масла у вогонь підлила інформація, поширена в середині жовтня, про попередні прогнози, озвучені на одній з нарад у Київській держадміністрації.
Зокрема, ветеранів не могло не стурбувати повідомлення, яке промайнуло у ЗМІ, в тім числі і в нашій газеті (див. «Баланс тижня», «ГУ» за 21 жовтня 2003 р.), про те, що майже третину столичних пенсіонерів перерахунок пенсій не зачепить. Це стосується і тих, хто «приїхав на проживання до Києва після виходу на пенсію».
По роз’яснення наш кореспондент звернувся до начальника головного управління Пенсійного фонду в місті Києві Н. Вернигори.
— Справді, пенсії перераховуватимуть не всім столичним пенсіонерам. Адже багатьом категоріям ветеранів, після їх виходу на заслужений відпочинок, пенсії нараховуються і розраховуються за законами України «Про державну службу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата», «Про державну підтримку засобів масової інформації» та іншими. Погодьтеся, що в столичному місті ветеранів, які підпадають під категорії особливого пенсійного забезпечення (а таких категорій близько двадцяти), набагато більше, ніж у будь-якому обласному центрі, не кажучи вже про малі міста і тим більше села.
Усім іншим ветеранам, що забезпечуються відповідно до закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», з першого січня 2004 року пенсії виплачуватимуть за новою формулою, для чого і потрібен відповідний перерахунок. Це колосальне за обсягом завдання. Адже тільки в Києві близько 600 тисяч пенсіонерів. У країні — майже 15 мільйонів. А під час перерахунку за основу беруть коефіцієнти заробітної плати і страхового стажу для кожного з них персонально.
Пенсійний фонд практично завершив підготовчу роботу. Відзначимо, в дуже стислий термін. Бо ж новий закон «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» прийнято не дуже давно. А на нараді в Київській держадміністрації йшла мова про очікувані зміни. Підкреслю, попередні.
Та деякі цифри вже можна озвучити. Цілком очевидно, що для виконання нового закону Пенсійний фонд столиці з 1 січня 2004 року щомісяця має витрачати на виплати ветеранам не 104 мільйони гривень, як зараз, а 144 мільйони. Поясню, звідки візьмуться кошти. До Пенсійного фонду Києва щомісяця надходить утричі більше грошей, ніж витрачається. Дві третини йде на пенсійне забезпечення в інші регіони країни. З нового ж року дві третини залишатимуться в столиці. Цим і гарантується своєчасна й у повному обсязі виплата пенсій усім столичним ветеранам.
Редакція також попросила прокоментувати очікувану ситуацію начальника управління пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України В. Никитенко. Якщо в середньому пенсії підвищаться на 25 відсотків, чи вистачить коштів? Чи не виникнуть затримки і борги, як це вже бувало?
— За попередніми розрахунками, фінансових потужностей Пенсійного фонду України цілком достатньо для того, щоб після загального перерахунку вчасно і повністю виплачувати пенсії у всіх куточках країни.
Перерахунок проведуть для кожного пенсіонера. Але далеко не в кожного пенсія зміниться. Чому? Та тому, що закон забороняє зменшення розміру вже одержуваних виплат. І цієї соціальної гарантії буде суворо дотримано.
Річ у тім, що враховуваний під час перерахунків персональний коефіцієнт, скажімо, зарплати розраховується як відношення заробітної плати, з якої призначено пенсію, до середньої зарплати по країні у відповідний період. Наприклад, якщо ветеран вийшов на заслужений відпочинок у 1985 році, то його зарплата співвідноситиметься з тією, що була в середньому по країні саме в 1985 році. Якщо людина вийшла на пенсію в 1990 році — перерахунок зроблять, відповідно, за показниками 1990 року. І так по всіх періодах. Плюс, як уже відзначалося, індивідуальний для кожного коефіцієнт трудового стажу.
Але ж не кожен ветеран у рік виходу на пенсію одержував зарплату, вищу від середнього рівня. Це по-перше. По-друге, далеко не кожен виробив необхідний стаж. І відповідні коефіцієнти таких людей можуть при перерахунку мати мінімальні, якщо не негативні значення. Саме їх захищає положення закону, яке забороняє зменшувати вже виплачувану пенсійну допомогу.
Багато пенсіонерів, що сьогодні проживають у столиці, приїхали до Києва після виходу на заслужений відпочинок. Із сіл, з містечок, де зарплата в усі часи здебільшого була нижча, ніж середня по країні, не кажучи вже про столицю. Приїхали, наприклад, до своїх дітей. За попередніми даними, саме серед таких громадян великий відсоток тих, чиї коефіцієнти (насамперед у зарплаті) можуть мати мінімальні значення. От саме таких пенсіонерів підвищення може і не зачепити. І не тільки в столиці.
Але, ще раз підкреслюю, пенсії зменшуватися не будуть. А будуть тільки рости, в міру економічного зростання країни в цілому. Може, не так швидко, як того хотілося б. Крім того, з кожним роком удосконалюватиметься система адресної допомоги незаможним, у тому числі й ветеранам, що одержують маленькі пенсії. Але це вже справа не Пенсійного фонду, а Міністерства праці та соціальної політики.