Вівторок, який мав стати днем голосування, у Верховній Раді перетворився на день блокування. Після перерви фракція «Нашої України» знову заблокувала трибуну і Володимир Литвин достроково закрив засідання ВР.
Опозиція вимагала заслухати звіти силовиків про події в Донецьку та створити для з’ясування обставин тимчасову парламентську слідчу комісію.
Після зустрічі з Президентом Сербії і Чорногорії Светозаром Маровичем Голова ВР прокоментував ситуацію. Щоб дати оцінку цим подіям, «треба мати сукупність інформації, чому депутати вимагали заслухати звіт керівників силових структур», — переконаний Володимир Литвин. «Я сказав представникам «Нашої України»: ви отримали сьогодні прекрасний піар, ви отримали прекрасну пресу, зокрема й електронну, — давайте знайдемо компромісне рішення...», — зазначив Голова ВР.
Та досягти компромісу не вдалося — пропозиція заслухати звіт силовиків не пройшла, питання про внесення до порядку денного проекту постанови про створення в парламенті спеціальної слідчої комісії також не пройшло. Не пристали депутати й на пропозицію Голови ВР доручити двом комітетам затребувати в силових відомствах відповідну інформацію й підготувати її до розгляду на розширеному засіданні погоджувальної ради, де вирішать, чи варто це питання виносити в сесійний зал.
«Я за те, щоб дати оцінки, але після того, коли узагальнимо, коли попрацюють комітети, коли послухаємо, як пояснюють це місцеві керівники і керівники силових структур, яке бачення представників фракцій...», — сказав
В. Литвин. Він наголосив: «Верховна Рада не може бути учасником передвиборного процесу. Вона може давати оцінки тому, що відбувається, якщо, зокрема, порушуватимуться права народних депутатів, створюватимуться якісь вибухонебезпечні ситуації. Але Верховна Рада має працювати як Верховна Рада. Сьогодні заблокували, бо не заслухали звіт стосовно подій у Донецьку, в четвер планується блокування, тому що не приймається закон про вибори на пропорційній основі. Що далі?»
Коментуючи ще одну «вибухонебезпечну» ситуацію — можливі вибори Першого заступника глави парламенту, В. Литвин підкреслив: для того, щоб цього разу в сесійній залі обійшлося «без будь-яких ультиматумів або блокувань», треба провести широкі консультації і прийняти узгоджене рішення. «Зараз лунають пропозиції голосувати пакетом, голосувати зразу і за прокурора, і за Першого заступника, дехто йде далі... Але спочатку треба прийняти рішення про надання згоди на призначення Генпрокурором Геннадія Васильєва», — сказав Голова ВР. Після того, як Президент підпише відповідний указ, за словами В. Литвина, на розгляд ВР треба внести проект постанови про звільнення колишнього і обрання нового Першого заступника. «Зараз називається широкий спектр прізвищ, і я думаю, ми знайдемо узгоджене рішення. Принаймні довго місце не буде порожнім», — запевнив Володимир Литвин.
Записала Ганна ЛУКАНСЬКА.