Учора Конституційний Суд оприлюднив висновок у справі про відповідність проекту закону України «Про внесення змін до Конституції України», поданого 161 народним депутатом України (серед яких Матвієнко, Мусіяка, Мартинюк, Мороз, Ключковський), вимогам статей 157 і 158 Конституції України.
КС зазначав, що загалом вимоги статей 157 та 158 Конституції України додержано. Так, відповідно до ст. 158 законопроект Верховна Рада нинішнього скликання не розглядала, а положення запропонованих статей не змінювалися. Також дотримано вимоги ст. 157, яка передбачає, що Основний Закон не може бути змінено, якщо такі зміни спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України та передбачають скасування або обмеження прав і свобод людини та громадянина.
Зміни, якими передбачено віднести до повноважень Верховної Ради України тлумачення законів України, вилучивши його з повноважень Конституційного Суду, КС визначив такими, що не відповідають вимогам ст. 157 Конституції, оскільки передбачають обмеження права індивіда звертатися до КС і тим самим права на судовий захист. Крім цього, до окремих положень законопроекту зроблено певні застереження.
Висновок про відповідність проекту закону України «Про внесення змін до Конституції України» вимогам статей 157 і 158 Конституції України є обов’язковим до виконання, остаточним і не може бути оскаржений.