Ранкове засідання 5 листопада
Як і у вівторок, засідання Верховної Ради закрилося, тільки-но розпочавшись. Причини ті самі — відгомін подій у Донецьку 30—31 жовтня.
Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував народних депутатів про рішення Конституційного Суду стосовно проходження через парламент депутатських запитів. Конституційний Суд роз’яснив, що депутатські запити не потребують затвердження Верховною Радою, як це було раніше. Отож, за словами В. Литвина, надалі депутатські запити лише оголошуватимуться під час сесійних засідань і за підписом Голови ВР направлятимуться за призначенням. Проте ця процедура не стосується депутатських запитів до Президента України — вони, як і раніше, потребуватимуть підтримки сесійної зали. Після цього розпочалося безпосереднє проголошення депутатських запитів і заяв.
Головною темою заяв представників депутатських фракцій знову стали події в Донецьку, що мали місце 30—31 жовтня. Зокрема, Володимир Стретович («Наша Україна») повідомив, що напередодні запланованого у Донецьку з’їзду «Нашої України» у місті було знищено майже 400 біг-бордів і замість них фірма «Плазма» розмістила ганебні біг-борди з есесівськими символами та карикатурами на лідера «НУ» Віктора Ющенка. Водночас В. Стретович заявив, що встановлення біг-бордів відбувалося за участю працівників МВС та ДАІ, а також, що за ці два дні в Донецьку було порушено щонайменше 16 статей Кримінального кодексу, тому «Наша Україна» вимагає створення міжвідомчої групи з розслідування подій у Донецьку та заслуховування у Верховній Раді керівників правоохоронних органів.
Представник СДПУ(о) Нестор Шуфрич заявив, що фракція обурена діями «Нашої України» у Верховній Раді 4 листопада. Та що, на думку фракції, ті самі сили, які намагалися захопити владу 9 березня 2000 року, роблять це і сьогодні. Проте в Донецьку вони отримали рішучу відсіч. Н. Шуфрич закликав парламентську більшість не піддаватися тиску опозиції.
Петро Симоненко (КПУ) назвав події в Донецьку черговою ганебною сторінкою влади та закликав заслухати з цього приводу керівників МВС. Лідер комуністів наголосив, що саме такі дії нинішніх олігархів ділять Україну на Схід і Захід, саме такими діями хочуть розтягнути Україну на клаптики і мати своїх міліціонерів. На його думку, треба не лише заслухати керівників МВС, а й щоб унеможливити таке в майбутньому, провести радикальну політреформу. Лідер комуністів закликав провести окреме засідання, під час якого обговорити події в Україні в комплексі, адже сьогодні «Львів перетворили на Сицилію, а Донецьк на Чикаго».
Раїса Богатирьова («Регіони України») заявила, що неприпустимо як політінструмент використовувати провокації. На думку фракції, у бажанні провести з’їзд «Нашої України» в Донецьку проглядалася відверта провокація та що планувався він як вилазка у стан неприятеля, розрахована на зарубіжний резонанс. Р. Богатирьова від імені «Регіонів України» запропонувала підписати мораторій на активні політичні дії до початку виборчої кампанії.
Микола Гапочка («Народний вибір») сказав, що парламент став заручником політичної ситуації та закликав депутатів використовувати трибуну лише для законотворчої роботи.
На неприпустимість блокування трибуни ВР звернув увагу представник «Демініціатив» Михайло Добкін. Від імені фракції він запропонував розглянути події в Донецьку на спільному засіданні комітетів і тільки після цього винести проект рішення на розгляд парламенту.
Окрім того, лідер фракції Аграрної партії Катерина Ващук заявила, що фракція ухвалила рішення не реєструватися і не брати участі у голосуванні доти, доки не буде припинено тиск на підприємства, до яких мали стосунок представники фракції.
Після того, як було перервано виступ представника фракції «Наша Україна» Володимира Бондаренка, знову було заблоковано парламентську трибуну. Тому наступне питання — інформація Голови Фонду держмайна України про реалізацію політики приватизації стратегічно важливих промислових об’єктів Михайла Чечетова — обірвалося на першому реченні доповідача. Голова Верховної Ради Володимир Литвин знову закрив пленарне засідання достроково.