На Луганщині люблять наголошувати, що саме їхній регіон першим зустрічає світанок нового дня України, тому і називають свою область світанком України. Декілька таких світанків разом з луганчанами зустріли і журналісти «Голосу України» під час проведення тут акції газети.

Нам пощастило з погодою — донбаські вітри зробили перепочинок, а ясне сонечко подовжило робочий день. Такий подарунок природи був для нас дуже важливий, бо він не тільки створював настрій, а й впливав на виконання насиченої програми.

Першою нашою аудиторією була дитяча — Луганський будинок дитини №2. Про те, як проходила зустріч журналістів з вихованцями дитячого будинку, «Голос» уже розповідав в одному з попередніх номерів. Зокрема, у матеріалі йшлося про одну з вихованок дитбудинку, що зовсім крихіткою знайшли біля монастиря. Під час поїздок по області нам довелося ще не раз почути історію «найди», але вже з інших вуст, і навіть побачити той монастир, до порога якого в сумці з милостинею була підкинута дівчинка. Тому і назвали її — Монастирська Марія.

Міловський і Біловодський райони, де побували журналісти, ще з часів Катерини ІІ займаються конярством. До речі, на коні-красені Циліндрі, переможці багатьох міжнародних дербі, що у роки революції 1917-го був вивезений зі Стрілецького кінного заводу, Врангель мріяв переможно в’їхати до Москви. Тільки зробити йому це не вдалося. На жаль, у свій час виведену на Міловщині стрілецьку породу коней у перші роки радянської влади зберегти не вдалося. Сьогодні вона безповоротно загублена, хоча міловські конезаводчики все-таки не втрачають надії на її повернення.

Утім, розмова з керівниками районів і кінних заводів стосувалася не так історії, як розвитку конярської галузі, племінної роботи. Поки що цим проблемам держава не приділяє належної уваги. Але в області не сидять склавши руки, а намагаються відродити колишню економіку таких господарств. Щоправда, без допомоги уряду країни зробити це дуже важко.

Журналісти парламентської газети також помітили і деякі успіхи в промисловому секторі економіки регіону. Побувавши на двох підприємствах — луганському заводі «Горизонт», що виготовляє апарати і прилади для захисту людей під час аварій на шахтах та в інших екстремальних ситуаціях, а також на фірмі «Фагот» у Красному Лучі, що десять років виробляє будівельні матеріали — ми на власні очі переконалися: продукція цих підприємств відома не тільки на внутрішньому ринку, а й затребувана за межами України.

Акція газети збіглася з періодом, коли народні депутати України, залишивши на деякий час сесійний зал Верховної Ради, працювали у своїх виборчих округах. Тому була можливість побачити їх за тією роботою, про яку, на жаль, не часто говорять з екранів телевізорів. Народний депутат України у 108-му виборчому окрузі, представник фракції «Регіони України» Людмила Кириченко, наприклад, зустрічалася з працівниками соціальної сфери. А народний депутат у 104-му окрузі Василь Надрага (депутатська група «Народний вибір») проводив свою акцію в Луганському будинку дитини. Народний депутат у 107-му окрузі Віктор Кириллов (ДГ «Народний вибір») допоміг організувати аудиторію читачів парламентської газети на заводі «Горизонт». Відчувається зацікавленість парламентаріїв у тім, щоб «Голос України» мав у Луганській області якнайбільше передплатників. Віктор Кириллов передплатив парламентське видання на всі школи Краснодонського району і Ленінського району Луганська. Кілька безплатних передплат для ветеранів зробив і Василь Надрага.

...Скрізь, де побували журналісти газети Верховної Ради, нам довелося чути слова: «Ми раді, що удостоїлися такої честі від парламентської газети «Голос України». Спасибі, що приїхали до нас із самого Києва!». Для людей була важлива наша увага. А якщо так — ми на правильному шляху.

Алла АНТИПОВА, Леонід БРОВЧЕНКО, Юліана ШЕВЧУК.