Недавно ми отримали листа від міських комунальних служб Мюнхена. На чотирьох сторінках з безліччю виділених шрифтом особливо важливих, на їхню думку, місць нам роз’яснювали, як і що ми маємо робити, а головне, чого в жодному разі не можна робити для дотримання порядку і спокою в будинку, де живемо.

Мої сусіди поверхом нижче відзначають день народження свого семирічного сина. Галас, музика, дитячі голоси, одне слово, все, що супроводжує подібні сімейні свята, до того ж, дитячі. Сусіди абсолютно спокійні і не висловлюють невдоволення. Тому, що приблизно за п’ять днів до цього мешканці нашого під’їзду довідалися про майбутню подію з оголошення на спеціально облаштованій для таких випадків дошці (і так у кожному будинку). Звучало воно оригінально: «Шановні сусіди! У суботу повз ваші двері пройдуть 25 пар ніг. Це гості нашого сина, його друзі, котрі прийдуть привітати його з днем народження. Заздалегідь просимо вибачити за можливі незручності».

Ось вам і правило перше: можеш здіймати галас, але попередь і вибачся.

З приводу галасу як основного порушника спокою мирних німецьких громадян, існує ще безліч попереджень: якщо у тебе в квартирі ремонт, то роботи можна виконувати лише з 8 ранку до 12 години дня, а потім ще з 15-ї до 18-ї. Це в будень, а в суботу теж у такі години, але до 17-ї. Займатися музикою або вмикати голосно магнітофон, телевізор чи радіо можна не пізніше 20 години вечора. До речі, дітям теж забороняється здіймати галас у зазначені години відпочинку (з 12-ї до третьої дня) на дитячих майданчиках на подвір’ї. Якщо ви знехтували ці попередження, то не дивуйтеся, коли на порозі вашої квартири раптом з’являться поліцейські. Це значить, що пильні сусіди краще вас засвоїли ці правила.

Виносити сміття з 21-ї до 7-ї години ранку теж не рекомендується, адже стукіт кришки бака може розбудити того мешканця, котрий рано вкладається спати, чи його дітей. Ось так!

Балкони в нашому будинку виглядають так, наче тут протягом усього літа проходить виставка квітів і декоративних рослин. Існує ціла галузь культивування балконних квітів, починаючи від спеціальної земляної суміші, шухляд і кріплень до послуг зі спеціального висадження квітів, щоб вони мали ту чи іншу форму.

І, звичайно, нічого на балконі ні влітку, ні взимку витрушувати не можна! Узагалі, чистити, вибивати килими чи одяг навіть у дворі тут не рекомендується. «Несіть у чищення!» — радять нам. А ціни там за послуги такі, що можна купити новий килимок чи, наприклад, куртку... Але і тут можна знайти вихід: у спеціальних магазинах є десятки засобів для чищення, прання, видалення пилу, як мовиться, «внутрішньоквартирним» способом.

До речі, про прання. Особисто в мене є пральна машина, але багато моїх сусідів прекрасно обходяться без неї. Адже в нашому будинку, як і в багатьох інших, у підвальному приміщенні є спеціальні міні-пральні — кімнати, де встановлено пару пральних і стільки ж сушильних машин. Треба випрати — запишись на певний день і годину, опускай монету і пери для свого задоволення!

Тут же, у підвалі, у кожного є свій невеликий сарайчик по-нашому, а для німців — «келлер». І знайте, що порядок там має бути кращий, ніж у вашій квартирі. Інакше можна і на штраф нарватися. Там же, у підвалі, — дві спеціальні кімнати для особистих велосипедів. Але в жодному разі не можна притягти їх сюди брудними! І якщо врахувати, що велосипедів великих, середніх і маленьких тут у кожного «по штуці», а то й більше, то ці приміщення завжди забиті велотехнікою.

Велика увага, і це зазначено в правилах, приділяється пожежній безпеці. Нічого зайвого на балконах, у «келлерах», у підвальних переходах і на сходових майданчиках.

Про останні скажу окремо. З першого до останнього поверху ці майданчики просторі, чисті, на кожному — квіти. У ліфті неодмінно є дзеркало. І всюди чистота, яка залежить від доглядача будинку — «хаузмайстра». Спостерігаючи за його роботою, я дивуюся, як він усе встигає! Вивозить сміттєві баки до дороги, прибирає під’їзди, миє скляні двері і постійно бореться узимку зі снігом, восени з опалим листям. Але «хаузмайстер» не лише чистильник, прибиральник і садівник. Він повністю відповідає за все, що відбувається в будинку. З нього питають і за той галас, і за порядок у всіх громадських куточках будинку і на дитячому майданчику, і за роботу пральних агрегатів (недарма у нього в будинку дві слюсарні майстерні).

Отже, погоду в німецькому будинку, як ви зрозуміли, роблять не стільки за допомогою «парасольки», скільки виконуючи всі ті правила, які нам наказують міські комунальні служби. Що робити? Ми стараємося...

 

Мюнхен.