Обираючи місцем проведення всеукраїнського з’їзду «Нашої України» Донецьк, керівництво блоку сподівалося створити інформаційний привід для того, щоб про Віктора Ющенка заговорили на Сході. На минулих парламентських виборах «Наша Україна» в Донецькій області зібрала 2,7 відсотка голосів донеччан — менше, ніж у будь-якому іншому регіоні. Якщо вірити офіційній цифрі, популярність Ющенка в шахтарському краї така низька, що черговий приїзд пройшов би непоміченим для більшості мешканців області. Однак дії противників лідера «НУ» виявилися, м’яко кажучи, не зовсім адекватні названим відсоткам. 31 жовтня тисячі людей кинули роботу і навчання, аби висловити свій протест проти приїзду лідера «Нашої України». А перебіг подій навколо з’їзду на три дні став топ-новиною у місцевих медіа.

За 5—6 годин до початку з’їзду зал палацу молоді «Юність», де мало відбутися засідання, заповнився молодими людьми, до того ж, незважаючи на ранковий час, багато хто з них був нетверезий. Фойє закладу нагадувало щось середнє між нічним клубом і стадіоном: цигарковий дим, горілка, налита у пластикові стаканчики, розкладена на столах закуска, шматки газет і листівок під ногами. У парку навколо «Юності» очікували автобуси із табличками «Пропуск. Акція 31.10»: пікетувальників привезли з усіх куточків області. Із динаміків лунали марші радянських часів, які переривалися скандуваннями диктора: «Нашизм в Донбассе не пройдет!» Загалом всередині палацу і поблизу нього налічувалося до семи тисяч учасників. Прихильники Ющенка і делегати з’їзду опинилися в меншості. В агітаторів від «Нашої України», які проходили повз пікетувальників, летіли сирі яйця.

Натовп із гаслами «Ющенку потрібен Донбас, а Донбасу Ющенко не потрібен» вирував і на площі перед обласною держадміністрацією та біля аеропорту. На центральних вулицях міста за одну ніч з’явилися бігборди, головним «героєм» яких став лідер «Нашої України». Найцинічнішим виявився плакат, де Ющенка було зображено у формі есесівця зі свастикою. Близько одинадцятої ранку у п’ятницю стало відомо: з’їзд вирішено відмінити, але Віктор Ющенко до Донецька таки прилетить. В аеропорту на лідера блоку, групу народних депутатів і активістів «НУ», на журналістів і представників іноземних посольств чекали заварені ворота на виході до міста і закритий зал для офіційних делегацій. Аби потрапити до автобуса, депутати почали збивати замок. Пізніше прес-служба обласної ради заявила, що депутати трощили обласну комунальну власність і збиралися скористатися виходом через VІP-зал, не замовивши і не оплативши цю послугу попередньо.

На зустрічі із головою обласної держадміністрації Анатолієм Близнюком і головою обласної ради Борисом Колесниковим «нашоукраїнці» обурювалися і блокуванням в аеропорту, і провокаційними гаслами і бігбордами, і безладдям у палаці «Юність». За словами народних депутатів, заради участі в антиющенківських акціях студентів знімали з занять, базарним торговцям обіцяли звільнення на три дні від ринкового збору, а мешканцям віддалених міст — 40 гривень «добових». Хоча далися ці блага нелегко: пікети стояли вісім годин за нульової температури!

Голова Донецької обласної держадміністрації Анатолій Близнюк заперечив причетність влади до того, що сталося: «Я запитав у молодих людей: чого ви прийшли? Подивитися на Ющенка, поспілкуватися із ним». У свою чергу лідер «Нашої України» продемонстрував документ, виданий в адміністрації Президента, де містяться прямі вказівки владі до перешкоджання форумам демократичних сил у регіонах. Водночас народний депутат Микола Томенко пов’язує організацію акцій протесту проти приїзду Ющенка з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем: за словами депутата, образливі бігборди виготовила фірма «Плазма», до якої причетний син голови уряду.

— Б’ють народних депутатів, не пускають до зали, когось пробують насильницьким методом частувати горілкою, хтось по всьому місту розвішує антиконституційні бігборди, — сказав Віктор Ющенко. — Чи треба прокуророві день, щоб дати правову оцінку того, що висить? Але він цього не робить. Тому що в цій країні один прокурор і один суддя.

Після досить гострого діалогу з обласною владою (керівників якої зачепив епітет «холуї», виданий лідером «Нашої України») Віктор Ющенко провів зустріч зі своїми прихильниками просто неба.

Спостерігачі відзначають, що репетиція президентських виборів відбулася в Донецьку рівно за рік до голосування. Дехто жахається, уявляючи, з яким натхненням гратимуть «актори» під час прем’єри «акції 31.10». «Наш Донбасс — он всех сильней!» — десятки разів лунало на майдані. Того дня в Донецьку демонстрували силу. Чи слабкість?

 

Донецьк.