Ці слова виголосив народний депутат України Геннадій Удовенко на Міжнародній науково-практичній конференції «Українознавство в розбудові громадянського суспільства в Україні», яка недавно відбулася в столиці нашої держави. Її ініціатор та організатор — Науково-дослідний інститут українознавства МОН України, який очолює відомий вчений і письменник, професор, академік Академії наук Вищої школи Петро Кононенко.

Значимість цієї події підтверджується і участю в ній народних депутатів України, представників Кабінету Міністрів України, видатних учених, представників багатьох країн світу. До учасників конференції звернувся з вітальним словом Прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

На конференції розглядалося одне питання: українознавство в розбудові громадянського суспільства в Україні. Але широчінь поняття «громадянське суспільство» зачепила практично всі аспекти духовного, суспільного, політичного життя нинішньої України. Розглядалися історичні, теоретико-методологічні засади громадянського суспільства держави.

Ось лише окремі теми виступів: «Українознавство в розбудові громадянського суспільства в Україні» (П. Кононенко), «Культура в розвитку громадянського суспільства» (А. Толстоухов), «Україна вчора, сьогодні, завтра» (Д. Павличко), «Світове українство в розвитку українського суспільства» (А. Жуковський, Франція), «Шкільна рада в розвитку етнонаціональної самоідентифікації» (Є. Федоренко, США).

Ця конференція — знакова для України, відзначали її учасники. Бо ще ніколи так широко і різнобічно не розглядалися гострі проблеми, які виникають на шляху утвердження України як великої і незалежної держави.