Голова Національної спілки письменників України Володимир ЯворІвський провів прес-конференцію. Він повідомив журналістів про спробу «тихого» перевороту в НСПУ, тобто заочного усунення його з посади, а також про події, пов’язані зі спробою в ніч з 2 на 3 листопада силового захоплення приміщення Спілки.

В. Яворівський висловив обурення з приводу цих дій, назвав їх незаконними і провокаційними, а відповідальність за вчинене поклав на адміністрацію Президента та її главу Віктора Медведчука.

З гострою критикою на адресу організаторів та виконавців перевороту виступили голова Асоціації українських письменників Тарас Федюк, голова ПЕН-клубу Євген Сверстюк, народний депутат України Павло Мовчан та інші.

У заяві спільного засідання президії ради НСПУ та ради Київської організації Спілки, зокрема, йдеться: «29 жовтня ц. р. у санаторії адміністрації Президента в Пущі-Озерній відбулося інспіроване владою зібрання групи письменників, мета якого — розкол, а в перспективі й руйнування Національної спілки письменників України». І далі: «Ніхто не може змінити керівництво Спілки, якщо такого рішення не прийме її повноважний з’їзд. Ніхто не повинен переступати закон і мораль. Президія не визнає збори групи письменників з’їздом НСПУ. А отже, не визнає їх рішення, як такі, що суперечать чинному статуту НСПУ».

У рішенні президії НСПУ від 30 жовтня зазначено: «Група письменників, яких зібрала адміністрація Президента в Пущі-Озерній 29.10.03 року, не мала ні законних, ні статутних прав вносити поправки до статуту НСПУ та переобирати легітимне керівництво НСПУ. На це уповноважений лише з’їзд НСПУ». І —застереження: «Президія закликає письменників, які брали участь у так званих зборах 29.10.03 року, визначитися зі своїм подальшим членством у НСПУ».