Після того, як глава парламенту достроково закрив денне засідання, імпровізовані прес-конференції провели координатор парламентської більшості Степан Гавриш та лідери опозиційних фракцій.

 Степан ГАВРИШ, координатор парламентської більшості:

— У цій ситуації найскладніше Голові Верховної Ради, який робить відчайдушні спроби зберегти український парламент зразка 2002 року. На сьогодні припинення В. Литвином сесії є певним викликом для всіх депутатів, щоб ми зрозуміли важливість парламентаризму для засад демократичного розвитку української держави. Як розвиватимуться події, сказати важко, бо, здавалося б, абсолютно вмотивований компроміс —заслухати силовиків на вечірньому засіданні керівників фракцій і профільних комітетів — не знайшов відповіді. Як і те, щоб доручити вивчити це питання об’єднаній робочій групі профільних комітетів, які відповідають за співпрацю із силовими структурами.

Гадаю, шукати компроміс буде дедалі складніше. Треба взяти відповідальність за те, що події у парламенті можуть призвести до розколу в громадянському суспільстві, коли одна частина українського народу матиме претензії до іншої. Треба зупинитися, підписати внутрішній договір, що парламент виконує свої регламентні функції в ім’я розвитку демократії.

Олександр МОРОЗ, лідер фракції СПУ:

— Ми блокуємо роботу парламенту не тому, що нам цього хочеться, а навпаки. Але сьогодні заблоковано об’єктивну інформацію з приводу того, що відбулося в Донецьку, Львові та інших містах України. Сьогодні правоохоронці стали виконавцями волі кримінальних структур. Тому вимагаємо, щоб силові міністри поінформували Верховну Раду, а вона — визначилася, як діяти далі.

Віктор ЮЩЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»:

— Те, що відбулося в Донецьку, один з епізодів того, що може стати в майбутньому ключовим сценарієм розвитку політичних подій в Україні. Наш основний крок сьогодні — продемонструвати, що ті безчинства, які кояться за вказівкою з Банкової, ті конфлікти, які привнесено до парламенту, ведуть країну до драматичних подій. Ми не хочемо блокувати законотворчий процес у парламенті, а лише наполягаємо на публічному розгляді у ВР того, що відбулося в Донецьку, щоб не допустити повторення в інших регіонах.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер фракції БЮТ:

— Провокація в Донецькій області має декілька завдань. Одне з них — роз’єднати більш-менш толерантні стосунки, які склалися між урядом і опозицією. Ще одне завдання — скомпрометувати і дестабілізувати роботу Верховної Ради. Саме з Банкової спрогнозували ввести парламент у кризу і не дати можливості йому працювати. А під це провести кадрові зміни у керівництві ВР і профільних комітетів.

Записала Юліана ШЕВЧУК.