Президент України Леонід Кучма вніс на розгляд парламенту подання про призначення Першого заступника Голови Верховної Ради Геннадія Васильєва Генеральним прокурором. Про це на погоджувальній нараді керівників фракцій і комітетів повідомив глава парламенту Володимир Литвин і доручив голові Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиру Мойсику визначити процедуру розгляду цього питання, графік зустрічей кандидата з депутатами та до четверга «підготувати всі необхідні документи» для розгляду кадрового питання.
Рішення стосовно призначення Геннадія Васильєва на посаду Генерального прокурора «буде позитивне», бо він «є професіоналом», — зазначив після погоджувальної наради Володимир Литвин.
Водночас Голова Верховної Ради переконаний, що сам процес обговорення цього питання в сесійній залі буде «бурхливий», бо деякі депутати вимагають до голосування по кандидатурі нового Генерального прокурора заслухати звіт колишнього — Святослава Піскуна. Зокрема, соціалісти, думку яких оприлюднила Валентина Семенюк, заявили, що треба негайно заслухати його звіт у справі Гонгадзе і «міліцейських перевертнів», бо «парламент має знати, як проходить розслідування у резонансних справах».
Глава парламенту припустив, що від сьогодні «буде протистояння» через події в Донецьку 31 жовтня і «питання, пов’язані із законопроектом про вибори народних депутатів». Голова Верховної Ради повідомив, що сьогодні фракція «Наша Україна» вимагатиме створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді України з приводу цих подій. А Володимир Стретович емоційно погрожував: якщо парламент не заслухає прокурора, начальника київської міліції, Міністра освіти та науки стосовно останніх донецьких подій, то парламент працювати не буде.
На запитання про можливе обрання нового керівництва Верховної Ради Володимир Литвин відповів: «У наш бурхливий час усе можливо». Проте події навколо кадрових пристрастей, запевнив він, відбуватимуться «нормально, демократично, прозоро, незважаючи на всю підкилимову вовтузню».
Проте щодо програми роботи народних обранців на цей тиждень, то вона, за словами Володимира Литвина, «надзвичайно напружена». Парламент планує розглянути майже 170 законопроектів, два з яких визначено Президентом як невідкладні, а 17 уряд пропонує розглянути першочергово. Депутатам пропонують додатково внести до порядку денного ще 28 законопроектів.
За словами Голови Верховної Ради, у вівторок для розгляду і прийняття рішення винесено 70 питань, серед них проект постанови про проведення парламентських слухань «Про державну політику в галузі повернення та компенсації втрачених заощаджень громадян», у другому читанні розглядатимуться зміни до законів «Про фіксований сільськогосподарський податок», про захист прав споживачів, «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів». Цього ж дня народні обранці ухвалюватимуть рішення з майже 40 обговорених питань.
У середу, 5 листопада, парламентарії розглянуть два альтернативні законопроекти про ломбарди, а також зміни до Земельного кодексу та до закону «Про друковані ЗМІ». Після парламентських слухань «Духовна криза суспільства і шляхи її подолання», які розпочнуться о 15 годині, депутати працюватимуть у комітетах і фракціях.
Зміни до деяких законів України з питань оподаткування у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет» народні обранці розглянуть у четвер. Цього дня депутати прийматимуть рішення з обговорених питань: зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації», проект постанови про рекомендації парламентських слухань «Українсько-російські відносини: сучасний стан та перспективи».
А в останній день пленарного тижня парламентарії розглянуть законопроекти про теплопостачання та про транспортно-експедиторську діяльність.