На рішення ради директорів Світового банку (СБ) про надання Україні Програмної системної позики (ПСП-2) істотно вплине ухвалення Верховною Радою низки законопроектів. Вони, зокрема, передбачають обмеження кількості податкових пільг, реструктуризацію заборгованості в енергетичному секторі, податкову реформу, а також ухвалення збалансованого Державного бюджету на 2004 рік. Це підкреслив під час зустрічі з Головою ВР України віце-президент Світового банку по Європі та Середній Азії Шігео Катцу, який перебуває в Україні з офіційним візитом.
Його мета — обговорити з українською владою перспективи співробітництва нашої держави зі Світовим банком у рамках прийнятої 24 жовтня нової стратегії допомоги Україні на 2004—2007 роки. За оптимістичним сценарієм реалізації програми Україна може отримати до 3 млрд. доларів США. Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, пан Катцу наголосив на важливості співпраці і, зокрема, консультацій Світового банку з українськими парламентаріями. Було б добре, якби згадані законопроекти парламент ухвалив до наступного засідання ради директорів СБ, яке відбудеться 9 грудня цього року. Володимир Литвин, у свою чергу, наголосив, що низку цих документів буде винесено на розгляд Верховної Ради найближчим часом.
Голова ВР висловив сумнів, що питання скорочення податкових пільг пройде в сесійній залі легко. Він нагадав, що в умовах, коли українські політики вже активно втягнулися в передвиборний процес, питання про скасування будь-яких пільг будуть дискутуватися. А результат залежатиме від аргументованої позиції Кабінету Міністрів і ефективної роботи уряду та парламенту.