Інформаційні повідомлення про хлібне подорожчання нагадують зведення часів лихоліття. Більшість із них зводиться до того, що після важких, виснажливих боїв за непідвищення цін на продукт номер один той чи інший регіон усе-таки впав, і цінники на прилавках зарясніли новими цифрами.

Минулого тижня не втримала позиції Сумщина. Сумський хлібокомбінат, основний виробник хлібобулочних виробів в області, підняв ціни на стратегічний продукт на 15—35 відсотків. Батон подорожчав на 42 копійки, «Український» — на 32. Одна з причин рішення, коментують ситуацію на хлібокомбінаті, — висока вартість зерна, за якої, якщо не підвищити ціну на буханець, підприємство не може стабільно працювати. Щоб не вдаватися до таких непопулярних заходів, на комбінаті, мовляв, тримались як могли, останніми днями навіть зменшили вагу популярних у народі сортів: «Українського» і «Дарницького» з 850 грамів до 830, а батона — з 450 до 400 грамів.

Місць на карті країни, де ще адмініструються ціни, залишається дедалі менше. За прогнозами Всеукраїнської асоціації пекарів, регіонів, де регулюють вартість буханця, найближчими тижнями поменшає. На різниці цін «нагріваються» підприємці, котрі організували масове вивезення хліба з областей, де ціна ще тримається. В середньому в листопаді продукт номер один подорожчає, порівняно з його вартістю на початку жовтня, на 25—30 відсотків: буханець білого (1 кг) зросте до 1,65 —1,70 гривні, батона до 1,10 — 1,20, чорного (800 г) — до 1,50.

Внутрішній ринок зернових, як і раніше, демонструє безпрецедентне зростання цін на продовольчу пшеницю, яка не вродила. Якщо місяць тому за неї просили 1000—1050 гривень за тонну, то тепер — 1300. Уперше за багато років ця культура стала дорожчою від соняшнику. При цьому попит перевищує пропозицію. Але багато хто з продавців не поспішає з реалізацією, розраховуючи пізніше одержати за товар ще більше.

Б’є рекорди і показник імпорту продовольчого зерна. У жовтні його завезли близько 600 тисяч тонн — майже втроє більше, ніж у вересні. А до кінця року, очікується, до найчорноземнішої держави його завезуть майже 1,5 мільйона тонн. Що вже тут казати про аграрну політику. За таку в будь-якій іншій країні винні вже напевне несли б відповідальність. У вітчизняному Міністерстві агрополітики, судячи з усього, з цієї причини також рубатимуть голови. По-нашому. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», є попереднє, погоджене в Кабміні, рішення. Нинішнього міністра Сергія Рижука збираються «піти». Його «можуть призначити головою однієї з державних обласних адміністрацій». У міністерське крісло, передбачається, сяде екс-міністр агрополітики, нинішній віце-прем’єр з аграрних питань Іван Кириленко. А посаду останнього буде скасовано, як недоцільну.