Україна як космічна держава почалася в... чернігівському Коропі. Саме там 150 років тому 31 жовтня в родині священика народився Микола Кибальчич, який перший у світі спроектував літальний апарат з багатозарядним твердопаливним двигуном. Цьогорічні урочистості, присвячені видатному українському винахідникові, — можливо, перша спроба подивитися на нього, хоч як це парадоксально звучить, зі... співчуттям передусім як до автора ідеї, реалізованої у космічних польотах. Чому саме так?

Життя сина священика склалося бурхливо, драматично і несправедливо. Він встиг за свій короткий вік повчитися у новгород-сіверських духовному училищі та гімназії, Чернігівській духовній семінарії, Петербурзькому інституті інженерів шляхів (з 1871 р.) та Медико-хірургічній академії (з 1873 р.). Маючи чутливо-вразливу натуру, він не раз заступався за тих, кого кривдили у навчальному закладі, на вулиці. Зрештою реалії тогочасного суспільного життя Росії привели його спочатку до терористичної організації «Свобода або смерть», а потім до «Народної волі». М. Кибальчич взявся виготовити для народовольців надійні вибухові пристрої. 1 березня 1881 р. його бомбами справді було вбито царя Олександра ІІ. Лише у в’язниці коропчанин завершує справу, яка, схоже, його турбувала не менше, ніж боротьба з самодержавством.

Ідею космічного апарата він спочатку зобразив, накресливши його на стіні камери смертників. Арештант у своєму проекті дав формули програмного режиму горіння порохового заряду і схему керування польотом шляхом зміни кута нахилу двигуна. М. Кибальчича стратили, коли йому не виповнилося навіть 28 років. Перед смертю він написав: «Якщо мою ідею визнають придатною до втілення, я буду щасливий з того, що зроблю величезну послугу Батьківщині та людству. Я спокійно тоді зустріну смерть з усвідомленням того, що моя ідея не загине разом зі мною, а існуватиме для людства, в ім’я якого я готовий був пожертвувати своїм життям».

— Це була унікальна, талановита людина, — сказав на урочистих зборах у Коропі народний депутат України, перший український космонавт Леонід Каденюк. —Фактично за його формулами і нині злітають космічні апарати. Я дивуюсь його геніальності.

Народний депутат України, керівник українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» Олег Петров, директор міжнародного космічного проекту «Морський старт» Володимир Команов, які взяли участь у прес-конференції в Чернігові та заходах на коропській землі, вважають, що революційна діяльність стала перепоною для вияву всіх потенційних можливостей ученого з Коропа.

На їхню думку, трагедію Миколи Кибальчича як дослідника не варто розглядати під кутом оцінок сучасного тероризму, оскільки ми живемо сьогодні в інших світових реаліях буття.

З цими думками, схоже, погодилися численні учасники вшанувань. Представники та ветерани Байконуру, громадськості з усіх куточків України поклали квіти до пам’ятної дошки М. Кибальчичу в Дніпровському районі столиці, до пам’ятника йому в Коропі, відвідали Чернігівський військовий ліцей, музей винахідника на його батьківщині. Юні члени «Сузір’я» запустили в небо кілька спортивних ракет. Під час урочистостей у Коропі посаджено алею космонавтів.

Чернігів — Короп.