7 серпня в «Голосі України» вміщено інформаційну замітку «Роботу дасть «Леоні». Йшлося в ній про намір відомого німецького концерну спорудити в місті Мукачевому завод з виготовлення автомобільних електромереж. І ось я на території майбутнього підприємства.

— Цим самим розпочато реалізацію інвестиційного проекту, вартість якого майже 15 мільйонів євро, — сказав голова правління «Леоні АГ» Уве Ламанн. — Приблизно через рік завод, який стане одним із найсучасніших підприємств нашого концерну в Європі, дасть роботу більш як двом тисячам закарпатців.

Заступник голови Закарпатської обласної ради Ернест Нусер зазначив:

— Ще кілька століть тому перші німецькі колоністи знайшли тут свою другу батьківщину й багато зробили в будівництві, ремісництві та інших галузях. Нинішні наші партнери — саме з того регіону, звідки походили їхні предки. Перший камінь, який ми сьогодні закладаємо, стане часткою міцного фундаменту україно-німецького мосту дружби й співробітництва.

За словами міського голови Василя Петьовки, в економіку Мукачевого останнім часом інвестовано понад 30 мільйонів євро.

Як стверджував представник Посольства Німеччини в Україні Ганс Шмідт, німецькі інвестиції знаходять у нашій державі загалом і на Закарпатті зокрема сприятливий клімат. Це підтвердив досвід таких відомих фірм, як «Сіменс», «Фольксваген» тощо. А першим кроком фірми «Леоні» було спорудження заводу в Стрию Львівської області. Підкреслювалося, що Закарпаття може стати невдовзі кордоном Євросоюзу.

Паралельно з будівництвом заводу фірма готуватиме фахівців. Для цього на території колишнього «Електрону» створено навчальну базу.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Іван Різак в одному з інтерв’ю щодо закладення першого символічного каменя на будівництві у Мукачевому зазначив:

— Подія ця стала наслідком активної праці та щирої зацікавленості нашим регіоном з боку Бюро німецької економіки в Україні та, зокрема, її делегата, члена консультативної ради з питань іноземних інвестицій в Україні пані Карін Рау... У нас працюють 48 підприємств із німецькими інвестиціями. Ними в економіку області вкладено понад 17,8 мільйона доларів США. Зовнішньоторговельний оборот Закарпаття з Німеччиною зріс цього року на 34 відсотки.

Закарпатська область.