Завтра проект бюджету Києва на 2015-й рік буде представлено для ознайомлення депутатам міської ради. Затвердити його планують на засіданні 28 січня. До цього дня триватиме обговорення документа. Постійна комісія Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку уже готується працювати у напруженому режимі, зазначив  її голова Андрій Странніков.

Які показники закладено у головний фінансовий документ міста, а головне — що вони означатимуть для киян?

Цифри в цьогорічному проекті мало відрізняються від попередніх бюджетів. Та, якщо брати до уваги інфляцію і різку девальвацію гривні, очевидно, що цього року грошей на все про все буде менше.

З чого наповнюватиметься бюджет? Окрім традиційних джерел, як-то відсоток від податку на доходи фізичних осіб та податок на землю, цього разу до головної скарбниці «стікатимуться» і кошти, сплачені за місцеві збори. Так, починаючи з цього року «з метою збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів» передбачено запровадження акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива. За рішенням Київради, ставку податку визначено у розмірі 5 відсотків. Деякі представники бізнесу вже натякнули: ділитися своїм прибутком не збираються. Натомість вираховують, наскільки треба підняти роздрібні ціни, аби в результаті після сплати додаткового збору вийти на звичний рівень дохідності. Тому, покупці алкоголю, цигарок та бензину, готуйтеся до чергового здорожчання цієї групи товарів. Чиновники ж, тим часом, планують зібрати 796 мільйонів гривень. 

На що витрачатимуться кошти? Трохи більшу, ніж минулого року, фінансову підтримку з бюджету отримують галузі освіти, медицини та соціального захисту. На освіту планують спрямувати понад 5 мільярдів гривень, на охорону здоров’я — майже 3,8 млрд. Столична влада запевнила: намагалися зробити все, щоби зберегти соціальну підтримку незахищених верств населення. 

Крім того, передбачено фінансування будівництва Подільського мосту (511 млн. грн. із необхідних 4,2 млрд.), завершення реконструкції Поштової площі (32 млн. грн.) та на ремонт залів кінотеатру «Жовтень» (12 млн.). А також планують закінчити ремонт Андріївського узвозу.

Між тим, без непопулярних рішень не обійдеться. Із 1 червня цього року, відповідно до законодавства, буде зменшено кількість громадян, що користуються пільгами на проїзд у громадському транспорті.  Ще одна новація — безоплатні шкільні обіди, швидше за все, залишаться тільки для учнів пільгових категорій.