Начальник міліції Горлівки Андрій Крищенко, котрий під час штурму міського відділу міліції захищав український прапор, який проросійський активіст спробував зняти з будівлі, та не дозволяв повісити російський, живий і навіть уже виходив на зв’язок зі своїми колегами, колишніми підопічними, з Кіровограда.

Нагадаю: зранку в день штурму (14 квітня) до заднього входу УМВС підійшли до 30 проросійськи налаштованих людей. Вони вимагали, щоб міліція присягнула Донецькій республіці. Потім натовп перекрив рух по проспекту Леніна. Підтягнулися тітушки та бойовики. Спочатку вимагали, щоб начальник міліції пішов у відставку, щоб із ними почали переговори. Потім один із нападників піднявся на козирок над входом до будинку, зірвав український прапор і встановив російський.

Андрій Крищенко виліз у вікно і вирвав прапор та намагався вигнати сепаратиста з козирка. Той став бігти, спіткнувся і впав із триметрової висоти. Це завело бандитів. Вони почали кидати каміння у вікна. Після падіння сепаратиста стали виламувати металеві грати. Міліціонери у відповідь кидали світло-шумові гранати. Але з вулиці у розбиті вікна полетіли коктейлі Молотова. Розлючений натовп вломився в пластикові двері й почав усе трощити всередині. Міліціонери забарикадувалися. З багажників автомобілів нападники стали діставати обрізи, різну саморобну вогнепальну зброю, палиці...

Міліція відступила всередину приміщення. Бунтівники виламали двері до чергової частини, вимагали скласти зброю і жорстоко побили начальника міліції.

«Швидку» з покаліченим Крищенком не випускали, вимагали, щоб лікарі видали їм начальника міліції. Але «швидка допомога» вирвалася і доправила його до міської лікарні №2. Там Крищенку надали медичну допомогу.

Після від’їзду начальника міліції якийсь підполковник російської армії призначив виконуючого обов’язки начальника міськвідділу.

Терористам, крім Крищенка та Приступи, опір чинили службовці відділу кримінального розшуку.

Жоден офіцер не перейшов на бік окупантів. Зброю вдалося частково врятувати. Офіцери під час штурму встигли спуститися пожежними сходами з четвертого поверху і винесли частину пістолетів та автоматів. 

«Андрій Крищенко з честю обороняв свій пост, — написав на своїй сторінці у Facebook Арсен Аваков. — Деякі проросійські сайти повідомляють, що він у зв’язку із вчиненням опору був убитий. Нічого подібного! Він з нами. Справжній офіцер. Таких мало. Він та його заступник, підполковник міліції Герман Приступа, виконували свій обов’язок — захищали честь країни. З такими офіцерами будемо вибудовувати нову міліцію».

Керівником міліції Горлівки Андрій Крищенко був призначений лише три тижні тому. До цього він керував УБОЗ УМВС в Кіровоградській області.

У МВС сподіваються на якнайшвидше одужання Андрія Крищенка та його повернення у стрій і вирішують, яка нагорода буде гідна героя. Колеги з Кіровограда з радістю побачать його на службі в рідному місті.

Фото сайту Lenta. ru

Пряма мова

Міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ:

— З такими офіцерами уряд готовий будувати нову міліцію.

 

В центрі — підполковник міліції Герман Приступа.