Сьогодні Угорщина запроваджує візовий режим з Україною. Як і обіцяли, угорці стали останніми, хто згідно з вимогами Євросоюзу запровадив візи з нашою країною. Як, коли і де можна одержати угорську візу? З цим запитанням «ГУ» звернувся до Генерального консула в Києві Тибора Силаді.
Пан Генеральний консул повідомив, що візи видаються у Києві з 15 жовтня, в Ужгороді і Береговому — трохи пізніше. У столиці вже видано більш як 700 віз, а загалом по Україні — понад 4 тисячі. 
Напередодні запровадження візового режиму в консульський відділ надходило по 200 анкет щодня. За словами пана Силаді, поки що ажіотажу і черг немає. Угорці, проте, дуже не хочуть, щоб у їх консульського відділення в Києві на Рейтарській, 33, а також у генеральних консульствах Ужгорода і Берегового люди зазнавали незручностей через плутанину, відсутність інформації, стояння в чергах.
Консульства працюватимуть щодня, крім суботи та неділі, з 9 до 12 години і з 14 до 15.30. Тибор Силаді рекомендує громадянам України приходити подавати документи для одержання візи в першій половині дня. Для цього необхідно мати закордонний паспорт, ксерокопію першої сторінки паспорта, одну фотографію. Візи, як уже писав «ГУ», будуть безплатні. Анкета заповнюється латинськими буквами і може бути заповнена як у консульстві, так і вдома. Для зручності наших громадян консульство готує сайт в Інтернеті з інформацією про одержання віз. Його адресу «ГУ» повідомить найближчим часом. З цього сайта можна буде також роздрукувати анкету.
Візу видадуть протягом п’яти робочих днів. Але це не означає, що її не може бути видано раніше. Як завірив мене Генконсул, братиметься до уваги й той факт, що людина, яка подала документи ,— іногородня, а отже, може не мати змогу довго перебувати в Києві, Ужгороді чи Береговому, очікуючи на візу. «Ми намагатимемося враховувати всі прохання і зробимо все для того, щоб люди були задоволені», — підкреслив Тибор Силаді.
Для того, щоб біля консульства не було стовпотворіння, найближчим часом запроваджується спеціальна автоматична система, на кшталт тих, що існують у деяких банках. Той, хто бажає одержати візу, повинен буде натиснути кнопку автомата, що відповідає потрібному типу візи, й машина видасть йому чек із зазначенням номера в черзі. Викликувані номери відповідно з’являтимуться на електронному табло. І в разі великого напливу людей можна не стояти в очікуванні на вулиці, а, приблизно розрахувавши час, піти у власних справах.
До кінця нинішнього місяця тим, хто з поважної причини не встиг одержати візу, можна оформити її просто на кордоні, але тільки у пропускному пункті Захонь—Чоп. Приміром, в аеропорту Будапешта такий варіант неможливий. Однак якщо в паспорті громадянина України є чинна Шенгенська віза, то він може не одержувати транзитну угорську візу і перебувати в країні протягом п’ять днів.
Щодо відмов, те це відбувається, коли закордонний паспорт громадянина України прострочений чи в ньому вже немає вільних сторінок для віз. Відмовлено у візі може бути й тим громадянам, котрі коли-небудь порушували угорські закони і їх було занесено до так званих чорних списків.
...Минулого року більш як 2 млн. 600 тисяч українців відвідали Угорщину, нинішнього — 1 млн. 700 тисяч... А загалом в Угорщині побували 31 млн. іноземців.