Питання розвитку фізичної культури і спорту, а також стан дотримання законодавства, що регулює діяльність у цій галузі, Верховна Рада й уряд не випадково розглядали у день, коли українське козацтво відзначає своє свято. Про козаків сказано: «У здоровому тілі — здоровий дух». Піклування про розвиток спорту — це насамперед піклування про молодь, про здоровий спосіб життя. З давніх давен громадяни колишньої Еллади — засновники Олімпійського руху, довели, що спорт сприяє зміцненню здоров’я людини та дружби.
Окрім того, спортсмени України, представляючи її на всесвітніх змаганнях, є обличчям держави і народу. Через них, особливо через чемпіонів, складає враження про нашу країну весь світ.
З доповіді на сесії Верховної Ради голови Держкомітету Миколи Павловича Костенка ми побачили, що уряд багато робить для забезпечення розвитку спорту. Тому не випадково наші національні збірні на Олімпійських та Параолімпійських іграх постійно демонструють високі досягнення.
Вагомий внесок у підготовку національної збірної України роблять регіональні спортивні школи олімпійського резерву. Так, наприклад, Дніпропетровщина виховала 405 спортсменів, які входять до складу збірних команд України, 58 з них включені до олімпійської збірної команди України. Не лише Дніпропетровщина, а й уся Україна пишається такими відомими спортсменами, як Ігор Матвієнко, Євген Браславець, чемпіони Олексій Лукашевич (легка атлетика), Валентин Греков (дзюдо), брати Олександр та Микола Дарагани (греко-римська боротьба), які до того ж є вихованцями Васильківської дитячої спортивно-юнацької школи.
Хоча маємо і негатив. Так, на звернення до голови Державного комітету з питань фізичної культури та спорту України з проханням вирішити питання придбання борцівського килима для Васильківської дитячої спортивно-юнацької школи, що на Дніпропетровщині, отримали відмову. Питання вирішено за підтримки обласної організації Аграрної партії України. Там у квітні провели 22-й міжнародний турнір з греко-римської боротьби, присвячений пам’яті партизана-героя Васильківщини Василя Бабича, у якому взяли участь спортсмени із країн СНД.
Таких проблем, які слід вирішувати на державному рівні задля розвитку спортивного олімпійського руху, багато. Серед них і та, що законодавчі акти виконуються не повністю, а окремі, як засвідчило життя, недосконалі. Наприклад, через високе ввізне мито постають фінансові труднощі у придбанні імпортного спортивного інвентаря, обладнання, екіпіровки та медико-біологічних засобів, які використовують для підготовки збірних команд.
Проблеми з’являються також під час одержання гуманітарної допомоги, особливо для спортсменів-інвалідів із-за кордону. Тому пропоную частину 9 статті 2 Декрету Кабінету Міністрів України «Про єдиний митний тариф України» доповнити положенням, щоб при ввезенні в Україну інвентарю та обладнання для підготовки Олімпійських та Параолімпійських національних збірних команд не стягувати мито. Крім того, доцільно до статті 5 (валові витрати) Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» додати пункт 5. 4. 9. такого змісту: «Із суми витрат, пов’язаних із будівництвом, ремонтом та реконструкцією спортивних споруд для розвитку дитячого, юнацького та інвалідного спорту, не стягувати податок за умови одержання дозволу на це будівництво від Держкомітету з питань фізичної культури та спорту».
Було б також доцільно пункт 5 Закону України про оренду землі доповнити словами такого змісту: «Якщо орендатори земельних ділянок державної або комунальної власності використовують їх під спортивні споруди (за переліком, затвердженим Кабміном) орендна плата має становити 1 відсоток від ставки земельного податку, встановленого Законом України «Про плату за землю».
«Тільки широке залучення молоді до спорту може дати надійну базу для виховання олімпійського резерву», — нагадує заслужений працівник освіти, майстер спорту Олексій Михайлович Шевель — педагог з 35-річним стажем, який і нині виховує молодь в дусі фізичної культури в ПТУ №65 міста Дніпропетровська. — Але, на жаль, із базою для загальноспортивної та фізичної підготовки молоді проблем стає дедалі більше.
На мій погляд, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування потрібно передбачити у місцевих бюджетах витрати на комунальні послуги для спортивних споруд, відведених під навчально-тренувальні процеси дитячих спортивних шкіл і баз олімпійської та параолімпійської підготовки.
Насамкінець скажу, що врахування висловлених мною зауважень не потребує великих коштів і тривалого часу. Зате це сприятиме прискоренню розвитку фізкультури і спорту в Україні, досягненню вищих спортивних результатів.
Олександр Шевченко,народний депутат України від 39-го виборчого округу на Дніпропетровщині.