Меморандум про взаєморозуміння між Верховною Радою та урядом Сполучених Штатів підписали вчора заступник Голови Верховної Ради України Олександр Зінченко та директор місії Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США) Крістофер Краулі. У документі визнано необхідність продовження плідної співпраці у розвитку парламентської діяльності, відбито спільне бачення обсягів і тривалості допомоги з удосконалення роботи українського парламенту. Підписання меморандуму стало символічним початком здійснення нової п’ятирічної програми з демократичного парламентського розвитку, яку впроваджуватиме в Україні університет штату Індіана. На втілення цієї програми АМР США виділило майже п’ять мільйонів доларів.
Це вже четверта така програма, яка здіснюватиметься за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку. Під час церемонії підписання документів було відзначено всі ті новації, які привнесли в роботу Верховної Ради попередні проекти: наприклад, громадські слухання, дні уряду, аналіз законопроектів тощо. «Всі ці нові форми впливають не лише на серйозність роботи і розвиток парламенту, а й на суспільний розвиток в Україні загалом, — зазначив Олександр Зінченко. — Водночас я переконаний, що рівень парламентаризму визначає загальний рівень демократії в державі». «Тоді як Україна продовжує свій шлях до консолідації механізмів та інституцій демократії, для всіх нас дуже важливо удосконалювати внутрішнє управління Верховної Ради, її відносини з виконавчою гілкою влади та з виборцями», — наголосив Крістофер Краулі.
* * *
На прохання журналістів Олександр Зінченко прокоментував учорашнє звільнення Святослава Піскуна з посади Генерального прокурора України.
«Президент має право це зробити, а право Верховної Ради — потім розглянути кандидатуру наступника, — сказав він. — Я передбачаю, що це буде непроста процедура, але все залежатиме від кандидатури. Ми чекаємо подання і вже тоді вирішуватимемо, а робити припущення і прогнози тепер — це було б лише ворожіння на кавовій гущі».