З’ясовується, «супроводжувати» лідера «Нашої України» в його поїздках по регіонах полюбляють не тільки «ремонтники» мостів і доріг, не лише «невдахи-водії» із раптово «заглухлими» двигунами, а й невідомі «піротехніки».

На сьогоднішню п’ятницю «нашоукраїнці» заздалегідь планували проведення з’їзду свого блоку у столиці шахтарського краю — у палаці молоді «Юність». Тут передова група вже вела підготовку до форуму, приступив до роботи і прес-центр. Але...

Як передає наш донецький кореспондент Ліна Кущ, сигнал про замінування «Юності» надійшов близько полудня в середу до обласного управління СБУ. Пізніше аналогічне повідомлення отримали і в міліції. На момент евакуації в будівлі перебували майже 300 осіб, серед них —діти, які відвідували гуртки і секції. Після виведення людей із палацу міліція оточила будівлю, а спеціально викликана група із натренованими собаками розпочала пошук вибухівки.

Тим часом начальник міліції громадської безпеки Київського району обласного центру Сергій Кочергін заявив журналістам, що повідомлення про закладений вибуховий пристрій не пов’язане зі з’їздом «Нашої України». За словами правоохоронця, до приїзду Ющенка ще два дні.

Звичайно, не пов’язане. Адже на Харківщині також «приспічило» полагодити дороги під носом «подорожуючих» політиків з опозиційного табору зовсім випадково — в рамках заходів з підготовки до тріскучих морозів. Хто ж винен, що вони «вештаються» туди-сюди напередодні зими.

А у Львові взагалі стався зовсім прикрий «збіг обставин». На 1 листопада тут давно, далебі більш як за два дні — за кілька тижнів, запланували провести форум національно-демократичних сил на велотреку СКА, що належить Збройним Силам України. Як запевняє координатор «НУ» на Львівщині Петро Олійник, вони уклали з військовиками угоду і навіть гроші за оренду заплатили. Ні, велотрек ніхто не мінував. Східні «приколи» на Заході не дублюють: люди», які керують «випадковими збігами», кмітливістю не обділені. У Львові з «вибухівкою» впорались особи цивільні — спеціалісти з державного підприємства «Львівський проектний інститут». Оглянули вони велотрек і взялися за голову: тріщини у стінах та фундаменті виключають всяку політику. Який форум, коли аварійне приміщення може рухнути без усякої міни? І з’являється своєчасний — за три дні до зібрання — лист до обласних голів з пропозицією «заборонити проведення на спорткомплексі будь-яких масових акцій».

Щоправда, кілька місяців тому тріщини не завадили шести тисячам «фанів» «Океану Ельзи», «Мумій Троля» та Земфіри одержати тут насолоду від концертів улюбленців. З танцями і гучними криками. Витримав аварійний фундамент і конгрес свідків Єгови, а вони, як відомо, також не збираються мобільними групами. І тільки форум національно-демократичних сил у столиці «патріотизму» підпав під «масову акцію».

Петро Олійник назвав цю «експертизу» «провокацією, що має одну політичну мету: створити протистояння. Комусь це вигідно, бо не подобається високий авторитет Віктора Ющенка». Ну, за такою ознакою дуже легко вирахувати цього «когось»...

«Якщо не дозволять проводити форум на «раптово» аварійному спорткомплексі, ми організуємо його в іншому приміщенні, — прокоментували ситуацію оглядачеві «ГУ» у блоці «Наша Україна». — Нам залишається лише подякувати твердолобій владі за її примітивні методи. Це ще одне свідчення її безсилля».

Напевно, «заміновані» палаци та «потріскані» велотреки і справді не надійний фундамент владної «будови». І не найкращий захист від масових акцій, якщо вони об’єднають до гурту всіх симпатиків опозиції.

P. S. За додатковою інформацією від Ліни Кущ, на ранок у четвер вхід до палацу молоді перекривали озброєні охоронці. Як розповів журналістам народний депутат України Євген Червоненко, він разом із колегою по фракції Юрієм Павленком зробив спробу потрапити у приміщення. Однак зустрів опір охоронців, які просто виштовхали народного депутата. Юрію Павленку вдалося-таки проникнути всередину, де його затримали невідомі у чорній формі, але зв’язок перервався, і подальша доля парламентарія залишалася невідомою. За словами Червоненка, не вдалося зв’язатися ані з міністром внутрішніх справ, ані з головою СБУ. А в приймальні голови обласної ради Бориса Колесникова, якого Євген Альфредович охарактеризував як «людину, добре знайому по бізнесу», відповіли, що голова виїхав у відрядження на два дні.

Начальник Київського районного відділу міліції Донецька Юрій Ліщенко, який прибув на місце події, заявив, що його обов’язок — охороняти громадський порядок і що ламати двері палацу молоді він не буде. Народні депутати від «Нашої України» вручили полковникові заяву із вимогою вжити заходів до звільнення свого колеги Павленка. На момент підготовки цієї інформації до друку до палацу підтягнулися кілька десятків міліціонерів.