Учора засідання погоджувальної ради лідерів фракцій відбулося у Верховній Раді без присутності преси. Питання, які пропонується винести на розгляд парламенту на сьогоднішньому пленарному засіданні, ще потребують узгодження між депутатськими фракціями і групами.
Депутати вирішили наступного вівторка, 29 квітня, заслухати звіт Конституційної комісії. Про це повідомив на брифінгу за підсумками засідання лідерів фракцій керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, це було «найважливіше рішення», з яким погодилися на погоджувальній раді і опозиція, і більшість, — обговорити питання, які напрацювала Конституційна комісія. «Фактично це буде звіт Конституційної комісії», — сказав Соболєв.
Планується, що в червні проект змін до Конституції буде винесено на розгляд парламенту для ухвалення в першому читанні, а потім його буде направлено до Конституційного Суду України.
Як відомо, конституційна процедура внесення змін до Основного Закону передбачає ухвалення відповідного законопроекту на двох сесіях парламенту та отримання висновку КС.
Водночас домовленостей щодо голосування на сьогоднішньому пленарному засіданні, 24 квітня, за закон про амністію учасників акцій протестів на Сході України лідери фракцій не досягли. У парламенті зареєстровано вже шість законопроектів про амністію. За словами Соболєва, фракції Партії регіонів та КПУ не хочуть голосувати за проект закону в редакції, запропонованій Кабінетом Міністрів. Хоча опозиція не внесла власний альтернативний проект закону про амністію учасників заворушень у східних областях.
Нова опозиція — регіонали та комуністи — також відмовляються підтримувати Меморандум щодо ситуації на Сході України, запропонований Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим та лідерами фракцій більшості. У проекті Меморандуму пропонується, зокрема, задекларувати можливість розширення повноважень регіонів та надання офіційного статусу російській мові.
На його думку, загальних фраз про децентралізацію влади нині недостатньо. Люди повинні зрозуміти, що конкретно вони отримають, у чому полягатиме децентралізація влади і побачити гарантії дотримання домовленостей. Комуністи також наполягають на впровадженні пропорційної виборчої системи та інструментів прямої демократії, серед яких — референдуми, у тому числі й місцеві, народний імпічмент та відкликання депутатів, реформа МВС, яка децентралізує правоохоронну вертикаль і підпорядкує міліцію місцевим радам.
На сьогоднішньому пленарному засіданні парламент також планує розглянути антикорупційний пакет законів та низку законопроектів зі спрощення ведення підприємницької діяльності.
ПОЗИЦІЯ
У свою чергу, комуністи наполягають на підписанні власного проекту Меморандуму про взаєморозуміння. Про це заявив депутат від КПУ Спірідон Кілінкаров. За його словами, цей документ повинен мати під собою фундамент з чітко прописаних гарантій для жителів Південного Сходу.
ТОЧКА ЗОРУ
«Проект закону, який вніс уряд, дзеркальний тим законам про амністію, які приймалися за підсумками подій на Майдані, — зазначив С. Соболєв. — Але фракції опозиції відмовляються за нього голосувати. А за такий закон, переконаний, має голосувати парламентська конституційна більшість».