Силам безпеки Греції не під силу протистояти можливому хімічному чи бактеріологічному терористичному актові під час літніх Олімпійських ігор 2004 року в Афінах. Про це йдеться у закритому аналітичному документі держдепартаменту США, що його сьогодні цитує грецька газета «То Віма».
Газета, як пише агентство Бета, не повідомляє, як до неї потрапив аналіз, підготовлений американськими фахівцями з питань безпеки США після їх відвідання у вересні Афін. Документ написаний грецькою мовою і призначений владі Греції. Американські експерти зазначають, що «немає координації між різними службами безпеки Греції і службами швидкого реагування». Сказано також, що «оперативні плани гарантування безпеки не становлять єдиного цілого».
Держдепартамент закликав Грецію збільшити запаси протиотрут у разі хімічного нападу, а також запаси крові для можливого переливання, пише «То Віма».
США — одна із семи країн, які консультують Афіни з питань гарантування безпеки Олімпійських ігор, що відбудуться з 13 до 29 серпня майбутнього року. А перша перевірка готовності сил з гарантування безпеки і спеціального обладнання пройде вже у грудні цього року.
Офіційні представники США повідомили, що олімпійську команду цієї країни супроводжуватимуть щонайменше 100 представників сил безпеки. На ці цілі надано 2,7 млн. доларів США. Представники Олімпійського комітету США, серед яких будуть і фахівці з гарантування безпеки, відвідають Афіни в листопаді 2003 року.
Тим часом посольство США вживає додаткових заходів захисту. Держдепартамент надав своєму диппредставництву в Афінах 33 млн. доларів на ці цілі, зокрема і на протидію у разі терактів із застосуванням біологічних та хімічних засобів.
Посольство США в Афінах не коментує публікацію цього аналізу у грецьких ЗМІ, але і не спростовує його дійсність. Організатори Олімпійських ігор 2004 року в Афінах на початку цього місяця збільшили витрати на гарантування безпеки на 25 відсотків, довівши цю суму до 650 млн. євро.