24 жовтня заступник Генпрокурора Віктор Шокін заявив: достовірно відомо, що в Києві та Київській області діє ще одна банда «перевертнів», що складається з діючих працівників міліції. 28 жовтня голова Служби безпеки Ігор Смешко запевнив: «Інформації про згадане угруповання не виявлено». Міністр внутрішніх справ Микола Білокінь підтвердив: «Такої інформації в цілому в МВС немає, вона відсутня». Генпрокурор Святослав Піскун уточнив: оголошуючи дану інформацію, його заступник виходив зі свідчень двох обвинувачених у справі про «банду перевертнів» під керівництвом нині небіжчика, екс-міліціонера Ігоря Гончарова. Разом з тим усі три керівники силових відомств підтвердили, що перевірка інформації про діяльність «чинних перевертнів» триватиме...

Як ми і передбачали у вчорашньому номері «ГУ», заява заступника Генпрокурора Віктора Шокіна про діяльність банди «перевертнів»-2 та можливий зв’язок цієї справи ще з двома — вбивствами журналістів Гонгадзе та Александрова — обросла новими обставинами: навіть швидше, ніж можна було уявити. Сенсація від ГПУ насамперед виявилася ... новиною для двох сусідніх служб — СБУ та МВС. Хоча В. Шокін саме на них «перевів стрілки», коли уточнював журналістам, кому доручено знешкодити діючу групу злочинців у міліцейських мундирах.

Позавчора на спільній прес-конференції керівники Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ І. Смешко та М. Білокінь майже в унісон заявили, що жодного доручення не одержували, бо взагалі не володіють такою інформацією. І знову ми стоїмо перед дилемою: або «перевертні»-2 діють, незважаючи на погано поставлену службу новин в органах, які начебто заведено називати компетентними; або ГПУ бавиться з нами в «зіпсований телефон». Нам з вами залишається вибирати котрийсь із варіантів, покладаючись на власну інтуїцію і здатність логічно мислити. Принаймні з усіх перелічених вище позицій сторін не зрозуміти: сенсацію заганяють на «запасну колію», бо вона передчасно вдарила «парою», чи «пішла під укіс» з першого гудка паротяга?

Ще більше заплутало пояснення ситуації Святославом Піскуном: за його словами, інформацію Шокіна на момент оприлюднення не було підтверджено ні оперативно, ні документально. І взагалі заступник Генпрокурора випадково «обмовився», коли заявив про достовірність даних з «пеленгування» діючої нині банди. «Язик пішов раніше справи. Звичайно, це не прикрашає ні орган, ні його як заступника», — сказав Генпрокурор. Ну хай, не прикрашає —перетерпимо. Ми ще й не з такими прокурорськими вадами миримося. Але чи «справа» наздогнала «язик»? — ось у чому питання. Поки що без зрозумілої відповіді...

Тим часом з’ясовується, що «не в міру балакучий» В. Шокін не тільки заслужив критику, а й похвалу від свого начальника: оприлюднення цієї інформації «тільки на користь співробітництву МВС, СБУ і Генпрокуратури, суспільству і на користь нашій роботі». Можливо, таким дивним способом керівники ГПУ і зміцнюють «дружбу між правоохоронцями всіх структур» та поліпшують показники у роботі, але з приводу «користі для суспільства» насмілюсь засумніватися. У нього від таких сенсацій, спростувань і коментарів до спростувань... з’являється «майже стовідсоткове» бажання не довіряти ні «перевертням», ні добропорядним силовикам.